Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu måste ord bli till handling

Annons

Jag håller med dig att något måste göras. Det är skrämmande vad som sker här i länet. Folkhälsan är allt annat än god men det finns en väl utarbetad folkhälsoplan från Region Gävleborg, landstinget och länsstyrelsen.

Jag har som privatperson fått nöjet att läsa den. Det är fina ord på papper men som en man sa till mig ”Det ska göras också.”

Jag kan inte göra det själv genom att stå på torget och skrika med en broccoli i ena handen och ett hopprep i andra. Han kan hjälpa mig på vägen och tillsammans med fler som brinner för att få folkhälsan åt rätt håll kan vi vägleda andra, både på det fysiska och psykiska planet. Och det måste börjas i tid, tidigt i åldrarna att få in rörelse och goda matvanor. Hjälpa föräldrar till bättre val i butiken, och planering. Få dem att röra på sig tillsammans men samtidigt lära sig koppla av och stressa ned.

Vad händer här i länet? Störst antal överviktsoperationer, flest antal feta barn, mest arbetslöshet, störst psykisk ohälsa och längst utbildade invånare... Och så mycket av detta går hand i hand. Är det verkligen så det ska vara? Nej! Ord måste bli till handling nu! Kommun i samverkan med invånare.

I Värmland har de startat en grupp för överviktiga barn och dess familjer, där de får lära sig laga mat, få in rörelse, de får samtal och kanske är det så vi måste göra här i länet med?

Fröken Loo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons