Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny organisation hotar patientsäkerheten

Det kommer att ske en stor om­organisation som kommer att beröra vården av personer i hemmet från och med den 1 februari.

Annons

Vård i hemmet innefattar planerad vård av personer inskrivna i hemsjukvården och oplanerade besök/akuta besök.

Personer som har hemtjänst, omvårdnad, sköts i dag av kommunen men många av dem är inte inskrivna i hemsjukvården. Om någon av dessa personer har behövt tillfällig sjukvård i hemmet har det skötts av landstingets distriktssköterskor. Det är speciell dagpersonal, kvällspatrull och nattpatrull. Det har fungerat mycket bra.

Den personalen ska nu gå över i kommunens tjänst och landstinget står utan färdig verksamhet som ska sköta alla övriga sjukvårdande besök i hemmen.

Sveriges regering har bestämt att alla kommuner ska sköta hemsjukvården åt dem som är inskrivna i hemsjukvården och behöver kontinuerlig sjukvård från och med 2015. Förhandlingar mellan kommuner och landstinget har pågått i Gävleborgs län och ledningen har nu bestämt att kommunen ska ta över den sjukvården från den 1 februari.

Men något som inte är löst är vilka som ska göra alla oplanerade, akuta besök som inte är inskrivna i hemsjukvården. Det kan bli många och svåra fall som ofta kräver två personer. Några exempel är fallolyckor, provtagning vid häktet, besök hos personer med självmordstankar, bedömning av allmäntillstånd hos äldre. Många besök kan också behöva uppföljning efter några timmar. Kan inte detta ske på ett bra sätt är farhågan att personen måste skickas till sjukhuset vilket medför ökad belastning på akuten.

Ett av landstingsledningens förslag är att en ensam distriktssköterska ska åka på dessa besök dagtid, kvällstid och nattetid. Ambulansen är tillfrågad om att ta besöken nattetid men det är ej klart ännu.

Det är ordinarie distriktssköterskor från hälsocentralerna som ska sköta besöken. Kvällar, helger och nätter ska hälsocentralerna turas om.

Personalen känner sig otrygg med ensamarbete. Ingen övrig personal på liknade tjänster behöver åka ensamma. Tidigare kvälls- och nattpatrull har alltid varit två personer. Patientsäkerheten äventyras.

Det är även slöseri med skattepengar att ha två kvällspatruller och två nattpatruller parallellt. Det kan bli så att en distriktssköterska från kommunen och en från landstinget åker till samma gata, till och med samma adress, men till olika personer. En inskriven i hemsjukvården och en som inte är det. Då får inte kommunens distriktssköterskor göra båda besöken utan då måste en distriktssköterska från landstinget åka på det andra besöket.

Vi tycker att omorganisationen är mycket dåligt skött. Personalen mår ej bra, oro för egen hälsa och för patientsäkerheten. Det är slöseri med skattepengar att inte utnyttja den personal som redan är ute på vägarna.

Andra kommuner i Sverige, till exempel Uppsala, har tagit över all hemsjukvård kvällar och nätter, även de som inte är inskrivna i hemsjukvården. Kommunerna i vårt län borde följa deras modell. Det är länsinnevånarnas hälsa och pengar det gäller.

Vi hoppas nu få hjälp av länsinnevånarna och ledningen i kommun och landsting att få stopp på detta beslut.

Distriktssköterskorna

vid Strömsbro HC

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons