Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyttan är nära noll

Replik till 70-åring med rent mjöl i påsen

Annons

Man ska komma ihåg är att den överväldigande majoriteten av högstadieeleverna inte tar narkotika, eller ens har testat. Det jag påpekade var att slumpmässiga drogtester är ett osedvanligt ineffektivt sätt att upptäcka de elever som faktiskt använder droger och att de dessutom medför en risk att felaktigt peka ut oskyldiga elever som narkotikaanvändare. Inget av detta har du bemött.

Jag kan garantera att de flesta elever som testas kommer att att finna det obehagligt eller rent av kränkande. I synnerhet om det rör sig om bevakade urinprov.

En del av dem kommer att riskera att felaktigt pekas ut som droganvändare. Det var den kostnaden av socialt kapital som blir följden jag pratade om, inte den ekonomiska kostnaden för testen.

Till vilken nytta, är då frågan?

Med tanke på den förhållandevis låga användarfrekvensen bland högstadieelever, testernas inneboende opålitlighet samt de korta tidsfönster som finns för att testen ska kunna påvisa att någon har använt narkotika så säger det sig självt att det är en hopplöst ineffektiv metod att upptäcka eventuellt missbruk.

Med en användarfrekvens/månad på cirka två procent, så kan man på 100 slumpmässiga tester högst räkna med att upptäcka två som har använt narkotika, ta med den korta tid som drogerna syns på testen och den siffran sjunker till nära noll.

Men stödet för dessa tester handlar i verkligheten inte om att de ska göra nytta, det handlar om att, på bekostnad av ungdomarna och deras integritet (ja, de har rätt till en sådan), sända ut ”rätt” signaler. Att visa att man gör något, vad man gör och vilken nytta det gör är uppenbarligen sekundärt. Att slumpmässiga drogtester är ineffektiva, kränkande och innebär en reell risk att felaktigt peka ut oskyldiga skiter man uppenbarligen i.

Den praktiska nyttan av dessa tester kommer i verkligheten att faktiskt vara nära noll och den sociala kostnaden, inte minst för enskilda elever, riskerar att bli väldigt hög.

Fortfarande förbannad förälder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons