Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oförsvarligt att du inte fick svar från oss

Annons

Först av allt vill vi beklaga att det var svårt att hitta kontaktuppgifter på kommunens hemsida. Att du sedan inte fått svar på det mejl du skickat till kommunen är oförsvarligt och vi ber om ursäkt för det.

När det gäller frågan om vem som bestämt reglerna för busskort till gymnasieelever så är det riksdagen som 1991stiftat en lag om kommunernas skyldighet att svara för vissa elevresor (SFS 1991:1110).

I den lagen står det: ”Ansvaret gäller för sådana resor där färdvägen är minst sex kilometer.”

Kommunerna ska sedan ansvara för mätning av avståndet mellan folkbokföringsadressen och skolan. I Gävle mäts kortast körbara bilväg. Om den är sex kilometer eller längre, är gymnasieeleven berättigad till busskort.

Det är ofta många frågor om busskort och för att underlätta för elevers och familjers planering har Gävle kommun utvecklat e-tjänsten, som du använde dig av när du kollade om du är berättigad till busskort. E-tjänsten heter ”Rätt till busskort för gymnasieelev” och finns på kommunens hemsida, www.gavle.se

När man använder e-tjänsten och söker svar på frågan ”Har du rätt till busskort?” skriver man in sin folkbokföringsadress och väljer gymnasieskola ur listan. Listan över skolor omfattar alla gymnasieskolor i Gävle, både de kommunala och de fristående. Man klickar på ”Sök” och får svar direkt. En ruta med ordet ”Berättigad” i grönt eller ”Ej berättigad” i rött visas.

En karta visas bredvid svaret på frågan. På kartan är skolan och folkbokföringsadressen markerade och gränsen för busskort är inritad. Kartan kan visas i tre olika nivåer.

I rutan med svaret på frågan om man är berättigad till busskort finns kontaktuppgifter till den person som kan svara på frågor för den aktuella skolan; namn, mejladress och direktnummer.

Direkt under dessa kontaktuppgifter står det ”Regler för busskort”. Det är en länk till ett dokument med utförlig beskrivning av reglerna och hur mätningen går till.

AnnCatrin Johansson

informationschef, Utbildning och Arbete Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons