Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika faller Sverigelotterna

Annons

På sin färd till Sverige har en del ensamkommande flyktingbarn kanske stannat till i Italien. De som där lämnat fingeravtryck och som tvingats skriva på nåt de inte förstår anses ha sökt asyl i Italien och ska enligt Dublinförordningen skickas tillbaka dit.

De barn jag träffat som är i denna situation vill för allt i världen inte utvisas dit. De har mycket dåliga erfarenheter från sin vistelse där. De säger sig ha blivit jagade av och fått stryk av polisen. Mat har de fått i kyrkans soppkök och det har varit si och så med bostäder.

Från Dublinförordningen är det möjligt att göra undantag men det görs vad jag vet inte. Inte ens om barnens liv och hälsa kraftigt hotas bryr sig vårt land. Jag är i det här sammanhanget inte stolt över att vara svensk.

Vi utvisar barnen även om vi kallar det för att vi ”överför” dem. Dessutom säger den svenska myndigheten att man ”beaktat principen om barnets bästa” när barnet skickas iväg till ett okänt öde. Det skorrar mycket falskt.

De som haft turen att först registrera sig i till exempel Grekland har lyckats bättre i Sverigelotteriet. Dit skickar vi inte längre tillbaka några barn. Motiveringen är vad jag förstår den ekonomiska situationen i landet. På samma sätt är det med Malta, inte heller dit skickas någon tillbaka.

Jag tycker att Sverige borde se på Italien på samma sätt. Landet har inte resurser eller vill inte på ett värdigt sätt ta emot flyende barn.

De barn som tagit sig till Sverige för att här bo och arbeta har vi både plats för och behov av.

Låten barnen komma

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons