Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ompröva Sveriges energipolitik

Annons

Efter Fukushimakatastrofen ifrågasätter allt fler kärnkraften. Tydligast märks det i Tyskland med stora folkliga demonstrationer och ett radikalt ifrågasättande av den aktuella tyska energipolitiken.

På tre månader ska kärnkraften omprövas. Åtta reaktorer är nu stängda och förväntas förbli det och de återstående nio får sannolikt sina driftstider förkortade. En kraftig satsning på förnybar energi planeras för att ersatta kärnkraft och kol. (DN 11 maj 2011)

Det är hög tid att göra motsvarande omprövning här i Sverige. Efter folkomröstningen om kärnkraft, 1980, enades partierna om en långsiktig energipolitik för att skapa ett hållbart energisystem utan kärnkraft 2010, men kärnkraften avvecklades inte. Istället har regeringen öppnat för att bygga nya och större reaktorer. Motiveringen är att undvika elbrist, koldioxidutsläpp och höjda elprier. Men Sverige har redan nu ett växande överskott av el som säljs på marknaden.

Enligt Energimyndigheten kommer detta att år 2020 svara mot nästan hälften av den el kärnkraften producerar i dag. Men trenden hittills har varit att energianvändningen minskar, och det finns en stor potential för energieffektivisering och förnybar energi. Med en progressiv energipolitik kommer el-överskottet att bli än större.

Några nya reaktorer kommer inte att behövas. Regeringen menar dock att kärnkraften ska vara kvar där överskottet av el säljs till andra länder. Är det kärnkraftsparker för export av el vi har att se fram emot i Sverige?

Vi står inför ett val mellan två scenarier för en långsiktig energipolitik. 1. Ett kärnkraftssamhälle där Sverige bygger nya kärnkraftsverk, exporterar el till andra länder men behåller själv riskerna, osäkerheten och avfallet. 2. Ett uthålligt energisystem med förnybar energi utan kärnkraft.

Dagens energipolitik har obehagliga likheter med scenario 1. Men Fukushima visar att en omprövning av energipolitiken mot scenario 2 är nödvändig och önskvärd.

Inga Michaeli

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons