Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordning och reda är inte förbehållet friskolor

Annons

Bra att du engagerar dig i skolfrågorna Torbjörn Edlund, det är mer än man kan säga om lärarna. De verkar inte alls bry sig om att de kommunala skolorna dräneras på begåvningar. I vart fall kan man ju tro att de alla tycker att det är så bra med friskolor. Är det så att den som tiger samtycker? Vad tror du Torbjörn?

Jag noterar att du tror att det var i en religiös skola som man förnekade evolutionsteorin. Det tror jag också. Visst är det konstigt att sådant förekommer. Om du vill läsa mera om kreationister i Sverige så kan jag rekommendera det som Christer Sturmark i Humanisterna skrivit om en del av de politiker som ingår i regeringsunderlaget.

Jag är dock övertygad om att risken för att utsättas för en kreationistinspirerad undervisning är mycket liten i en kommunal skola.

Visst finns det bra friskolor som för utvecklingen framåt. Visst låter det bra om lärare som tröttnat på den kommunala skolan slår sig samman och startar eget. Som den affärsman du är vet du säkert hur det har blivit i stället. Friskolorna som startades av pedagogiska entusiaster köps upp av större bolag.

En del av bolagen har, förfärliga tanke, utländska ägare. Hur, om eller var de betalar skatt vet jag inte. Det kanske du vet Torbjörn?

Det kan räcka med att du ser dig omkring här i Gävle. Vilka är ägarna av de ”fria” skolorna. Tror du de drivs av välvilja så tror jag du har fel. De agerar på en marknad där skattebetalarna står för fiolerna. Den här ordningen tycker en del är helt ok. Allt som inte är kommunalt är bra verkar ”tänket” vara. Jag delar i det här fallet inte din uppfattning.

Jag har, som du Torbjörn Edlund, besökt ett antal skolor. Under de fem år jag arbetade med lärarutbildning så hann det bli en hel del besök i de skolor där lärarstuderande gjorde praktik. Jag såg flera exempel på utmärkta kommunala skolor.

Visserligen var det inte i Förenade Arabemiraten utan i skolor i Gävle och Sandviken jag gjorde mina besök, men ändå. Några år som ledamot i skolstyrelsen kan väl sägas komplettera mina erfarenheter av området.

Ordning och reda är inte något som är förbehållet friskolor om du nu trodde det efter dina skolbesök. Möjligen kan det vara så att det i de kommunala skolorna finns flera, ibland stökiga, elever med särskilda behov. Kommunen kan inte som en del friskolor säga nej till dessa elever.

I skolor som drivs med syfte att tjäna pengar är det inte så konstigt om det finns brister när det gäller verkstäder, skolkök och bibliotek. Här finns det nämligen stora pengar att spara.

På samma gång kan jag även tala om för dig Torbjörn att andelen obehöriga (= billigare) lärare är högre i den ena av de skolformer vi diskuterar. Kan du gissa vilken?

Bakom den här politiken med friskolor ligger, tycker jag, en medveten önskan om att i den heliga valfrihetens namn segregera samhället. Någonstans läste jag de här orden: ”Lagen i sitt upphöjda majestät förbjuder såväl den fattige som den rike att sova under broarna.”

Även om jag inte tror att det är lönt att argumentera med dig i den här frågan så har jag i alla fall försökt. Tyvärr tror jag inte att mina ord kan gå fram till dig Torbjörn. Det kan räcka med att hänvisa till ditt uttryck ”den kommunala oredan”. När du använder ett sådant uttryck så kan jag gissa mig till resten.

Sören Svensson

PS. Jag uppskattar att du inte är anonym, Torbjörn. DS.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons