Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovisst öde för Kastellet

Hur pass intresserat är Stora Enso av att byggnaden Kastellet i Norrsundet bevaras? Ni äger ju detta. Denna tegelbyggnad med vitputsad fasad är byggd 1871 och den nu äldsta i Norrsundet.

Annons

I cirka 140 år har den stått där som ett industriminne. Men från början fungerade den som ångpannecentral för den då intilliggande sågen. Hur många sjömän har inte kollat lite extra på detta originella bygge genom åren? Med sitt läge, placerat något hundratal meter in på landbacken från lastfartygens förtöjningsplatser.

Intrycket måste ha varit att detta kastell var ett försvarsbygge av något slag. Med kanonportar och två torn, långa smala fönster.

Men nu är det hög tid att göra något åt Kastellet. Sjok har lossnat lite här och där från ytterväggarna, färg har släppt med mera. Det börjar se lite skamfilat ut och inte lär det bli bättre framöver. Långa sprickor lite här och där som kan ha orsakats av tusentals tunga järnvägsvagnar som passerat på spåren på båda sidor om kastellet. Det är bara några meter mellan byggnaden och järnvägsspåren.

Nu hoppas vi att detta monument blir kvar även i framtiden. Så frågan till slut blir till Stora Enso: Vill ni kosta på en ordentlig ansiktslyftning innan ni lämnar orten för gott? Detta borde ni vara skyldiga oss om ni vill bära huvudet någorlunda högt.

Raymond Eriksson, Norrsundet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons