Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paddlare lurad av sjökort

/

Annons

Torsdagen den 26 juli kom den franske äventyraren Frank Bruno till Strömsundet för att paddla innanför Iggön. Som så många före honom hade han lurats av såväl gps som sjökort att det skulle gå att paddla igenom Strömsundet. Anledningen till att han valde att gå innanför var att sjön var så tuff att han inte ville gå utanför.

Detta sägs av Frank Bruno som rott över Atlanten.

Frank Bruno representerar en förening som heter ”bout de vie”, vars syfte är att hjälpa och bistå amputerade oavsett ålder. Frank Bruno själv har amputerat ett ben. Syftet med projekten är att visa att handikapp inte är något hinder för att kunna utföra krävande prestationer. Organisationen arbetar mycket med att stimulera barn som drabbats.

Den här resan startade han i Nordkap och cyklade därifrån till Luleå där han bytte till kajak. Slutmålet är Korsika. Man kan följa hans resa via länken www.boutdevie.org.

Visst är det helt oacceptabelt att så många människor luras att tro att det går att ta sig fram innanför Iggön. Jag är inventerare för denna kuststräcka i projektet ”Paddla Gästrikland”. Jag kommer snart att få ett kostnadsförslag på muddring och bygge av ny bro. Hur vi sedan går vidare får beslutas i samråd mellan berörda parter. Det är av stor vikt för det rörliga friluftslivet att Strömsundet blir farbart som det var när fiskarna från Norrsundet rodde igenom på sin väg till Gävle.

Vi hittade Frank Bruno vid bron över till Iggön, dit hade han tagit sig med mycken möda genom vassen. Under bron går det inte att dra kanoten, då det är torrlagt. Han höll på att packa ur allt i kanoten för att kunna lyfta den över vägen.

Han, packningen och kanoten fick i stället för att paddla åka traktor till andra sidan av Strömsundet.

Hoppas att Frank Bruno är den siste som luras av sjökort och gps.

Bengt Sundberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons