Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patienterna behöver respekt

Gävleborgs län är ett av de län som ligger i topp i antal självmord.
Jag tycker att psykiatrin ska se det som ett stort misslyckande.

Annons

Precis som Britt-Inger Norrström säger så är steget till självmord något som inte sker över en natt. Tankarna, planerna och även signalerna har pågått under en längre tid. De flesta som tar sitt liv eller har suicidtankar har kontakt med psykiatrin. Ett antal av dessa människor har varit inlagda på sluten avdelning för att de behöver dygnsvård.

När en människa läggs in så kan det vara det sista halmstrået. Äntligen så får den som mår så dåligt vård och behandling. Vad består då vården/behandlingen av?

Den består av att bli tilldelad en säng. Där får patienten ligga större delen av dygnet utlämnad till tankar och grubbel. Personalen gör inte mycket för att aktivera patienten. De drar inte ens upp persiennerna för att släppa in dagsljus.

När måltiderna serveras så är det patienter som inte orkar eller har förmågan att ta sig till matsalen. De behöver hjälp, men det är inte alltid denna hjälp ges och då är det ett antal timmar till nästa måltid. Rutiner och motivation är enligt min uppfattning en viktig del av behandlingen. Dagsljus, mat och mänsklig omtanke är ju det mest primära en patient med suicidtankar behöver. Det lilla kan få en människa som inte vill leva att se en liten ljusglimt, åtminstone korta stunder, och det kan i bästa fall leda till ett bättre mående.

Britt-Inger Norrström säger att personalen fått utbildning i suicidprevention. Jag har svårt att tro att detta gäller all personal och definitivt inte all personal som arbetar på de slutna avdelningarna. En stor förändring behöver ske och mentaliteten på avdelningarna måste ändras.

Hur skulle du som personal vilja bli bemött om det var du som hade suicidtankar?

Börja med att behandla patienterna med respekt och medmänsklighet. Det behövs det inga utbildningar till. Fråga patienten vilken vård och behandling de vill ha och samarbeta med öppenvården.

En som vet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons