Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengarna finns där – använd dem till vård

Vi skattebetalare begär bara en sak av landstinget, att de ska sköta sjukvården på bästa möjliga sätt.

Annons

Därtill har de kompetens och ekonomiska resurser. Men det fungerar inte. Ständiga underskott, skattehöjningar, orimliga väntetider, ineffektivitet, felbehandlingar. Listan kan göras mycket längre.

Det är uppenbart att landstinget som organisation inte klarar av att leverera den sjukvård som medborgarna kräver. Vad beror det på? Vad kan vi göra åt det?

En orsak är diversifieringen. Landstinget sysslar i dag med massor av saker vid sidan av sjukvård. Det är allt mellan busstrafik och vindkraft, och det är sådant som de varken kan eller ska ägna sig åt! Landstinget ska syssla med sjukvård och ingenting annat, det är vad de kan och det är deras uppdrag.

En annan orsak till sakernas eländiga tillstånd är den enorma överbyggnaden i form av politisering, administration och byråkrati. Landstingsstyrelsen kan avskaffas. Det behövs inga politiker för att bestämma vad alla redan vill ha, det vill säga bra sjukvård för alla de pengar som vården kostar. Beslut om driften av centralsjukhus, hälsocentraler och allt annat som har med sjukvården att göra kan skötas av en liten, effektiv och objektiv grupp av ekonomer, läkare och annan personal som verkligen vet vad som behövs.

Om driftsformerna är i offentlig eller privat form spelar mindre roll. Huvudsaken är att skattepengarna går, så ograverat som möjligt, till vården. Så är det inte nu. Visste du att annan verksamhet än sjukvård, tillsammans med administration och byråkrati – och jag skulle vilja säga slöseri – tar tre fjärdedelar av pengarna?

Jag säger inte att annan verksamhet är onödig, bara att den ska bedrivas av andra huvudmän som är mer kompetenta.

Så ser det ut i samhället i övrigt. Stora bolag har insett, ibland mycket smärtsamt, att de bara ska ägna sig åt vad de är bra på.

Att landstinget tillåts fortsätta med sitt mångsyssleri beror förstås på att skattebetalarna ställer upp och betalar!

För att sammanfatta: Skrota landstingen. Inför en renodlad sjukvårdsinstitution som bara ägnar sig åt sjukvård. Avskaffa landstingsfullmäktige. Minimera byråkratin, låt läkarna vara läkare och kontorister sköta administrationen.

Ekonomin är inte problemet. Pengarna finns där. Det är bara det att de används till så mycket annat än sjukvård.

Jahn de Johnson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons