Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pinsamt, Ockelbo kommun

/

Annons

Ockelbo kommun fick Wij herrgårdsanläggning och industrimuseet Wij valsverk för en symbolisk summa av Stora Enso. Skogsbolaget trodde säkert att kulturminnet skulle hamna i goda händer och förvaltas väl.

Riktigt så har det inte blivit, trots att herrgårdsanläggningen och valsverket har blivit Ockelbos stora turistmagnet.

Kommunen valde att dela upp gåvan i tre delar: till stiftelserna Wij Trädgårdar, Wij Säteri och Wij Valsverk. Kommunen var därmed befriad av bekymret att förvalta anläggningarna, som självklart var en gåva till Ockelbos kommuninvånare.

Jag går ofta förbi Wij valsverk tillsammans med min hund, och trots att turistsäsongen har startat är delar av anläggningen både skräpig och dåligt underhållen.

På valsverkets långsida, mot Vigatan, växer alar intill grunden, och rötterna sträcker sig in under grundstenarna. På sikt undermineras museet Wij valsverk, kulturminnet...

Ett industrimuseum förväntas spegla den tid som industriverksamheten var i full gång, och då hade det varit otänkbart att slarva med underhållet på det sätt som sker i dag. Då var det viktigt att dagsljuset flödade in i valsverket, då var det viktigt att det inte fanns lövträd som hindrade dagsljuset att komma in.

Då var det viktigt att årligen behandla trätrappan ner till valsverket med en blandning av tjära och linolja. I dag håller trappan på att murkna bort, och gräset växer upp mellan stegen. Samma öde möter träbron några meter bort. Den hade kunna räddas med – förslagsvis – den traditionella tjäran och linoljan. Snart måste trappan och bron bytas ut, vilket kostar åtskilligt mer än någon enstaka timmes årligt underhåll.

Då hade det inte, under många år, legat ett bildäck och skräpat, tillsammans med glasspapper och annat skräp intill valsverksväggen.

Under våren röjdes sly mellan valsverkets båda kanaler, men riset ligger kvar och skräpar.

Det här är alltså vad Wij Trädgårdars besökare kan njuta av, och jag lider med Wij Trädgårdar. Att hålla snyggt i och omkring valsverket är nämligen valsverksstiftelsens ansvar, vilket betyder att Wij Trädgårdar är beroende av valsverksstiftelsens goda vilja.

Att uppdelningen av anläggningen förutsätter samarbete och ungefär samma ambitionsnivå kanske Ockelbos politiker borde ha tänkt på.

Besökarna förutsätter säkert att det är Wij Trädgårdar som slarvar med städning och underhåll.

Från Ockelbo kommun bollar man över ansvaret för en unik historisk anläggning, som Ockelboborna har fått som gåva...

Själv blir jag pinsamt berörd. Att vara turistmagnet handlar om finlir, om det ska vara långsiktigt hållbart.

Erik Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons