Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plötsligt drogs mitt körkort in

Annons

Jag har behandlats på ögonmottagningen, Gävle sjukhus, för glaukom (grön starr) under ett antal år, och den senaste kontakten hade vi i mars i år. All behandling ska ske i samråd med patienten.

Måndagen den 27 augusti fick jag ett brev från Transportstyrelsen i vilket man meddelade att mitt körkortsinnehav var under utredning efter en begäran från ögonavdelningen, Gävle sjukhus. Måndagen den 3 september meddelade Transportstyrelsen att mitt körkort var indraget.

Varken läkare eller sköterskor har informerat mig om att sjukdomen fortskridit så långt att en indragning av körkortet blivit aktuell. Man har heller inte informerat mig om skrivelsen till Transportstyrelsen.

Jag har därför begärt att Socialstyrelsen granskar huruvida jag blivit behandlad enligt gällande bestämmelser.

Patienter som, liksom jag, har drabbats av glaucom bör därför fundera över vilken information de har fått från ögonmottagningen.

Är det fler som står på tur att få ett brev från Transportstyrelsen med ett meddelande om att körkortet är indraget?

Jag har försökt, men ej lyckats, komma i kontakt med ansvarig läkare. Holger Thunved

Svar direkt: Om du inte har fått besked av din läkare att ditt körkort var under utredning och sedan också drogs in, är det naturligtvis djupt beklagligt. Precis som du skriver i din insändare ska patienten informeras innan en anmälan görs och det ska ögonläkaren känna till.

Enligt körkortslagen 8 §, 10 kap. 2 § framgår följande: Om en läkare vid undersökning av en körkortshavare finner att körkortshavaren av medicinska skäl är olämplig för sådant innehav ska läkaren anmäla det till Transportstyrelsen. Innan anmälan görs ska läkaren underrätta körkortshavaren.

Kontakta mig för vidare frågor, jag nås via landstingets växel; 026-15 40 00

Med vänlig hälsning

Annika Hillgren Mattsson

tf verksamhetschef ögonkliniken, Landstinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons