Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisanmäl alltid bilderna

/
  • Mobilkameran kan användas för att kränka vilket alltid är ett brott, skriver Mikael.

Annons

Jag blir så less när jag gång på gång hör att elever fotograferar andra elever nakna i dusch och vid ombyte på idrotten i skolan. Och sedan lagras och sprids bilderna, vilket är en mycket kränkande mobbning. Ibland polisanmäls sådana vidriga händelser och inte sällan lägger polisen ner förundersökningen. Standardmotiveringen är att brott inte kan styrkas.

I det här sammanhanget vill jag understryka brottsregleringen i personuppgiftslagen. Brott enligt personuppgiftslagen är lika mycket brott som brott enligt brottsbalken. Men tyvärr ser polis, åklagare och domstolar ofta personuppgiftslagen som den ”fula ankungen” man förbiser eller så glömmer man helt bort lagen.

Enligt personuppgiftslagens § 49 döms till böter eller fängelse om någon behandlar personuppgifter om hälsa eller sexualliv. Att ta ett foto på någon naken med mobilkamera, inneha bilderna och/eller att sprida sådana bilder är att behandla personuppgifter.

Sådana foton är i regel att se som personuppgifter om hälsa och/eller sexualliv. Brottet kräver inget uppsåt så det är lättare att lagföra någon än när det krävs ”vanligt” uppsåt. Det finns också möjligheter att få skadestånd oavsett om ett brott begåtts eller ej.

Så mitt råd till alla som råkar ut för detta är att anmäla till polisen, begära omprövning om ärendet läggs ner. JO-anmäl polisen om ärendet ändå läggs ner och ge er inte.

Sådana här kränkningar måste ge kännbara påföljder för dem som utför handlingarna. Och till polis och åklagare säger jag bara att nästa gång jag hör att en sådan här anmälan avskrivs så kommer jag att polisanmäla er för tjänstefel. Det är inte meningen att ni än en gång ska kränka den som redan blivit allvarligt kränkt. Nu är också ni varnade.

Mikael

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons