Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prioritera folkhälsan

Folkhälsan i länet måste prioriteras, skriver Kristdemokraternas landstingsgrupp på debattsidan i Gefle Dagblad den 14 maj.

Annons

Efter valet 2006 då Allianspartierna fick majoritet i riksdagen, fick KD ansvaret för de viktiga sociala och hälsopolitiska frågorna inom regeringen. Efter att i över 40 år försökt väcka intresse för dessa avgörande politiska frågor för social- och folkhälsopolitisk utveckling i vårt land, blev jag glatt överraskad av Kristdemokraternas debattinlägg.

I åtskilliga debattinlägg i lokalpressen har jag under alla år tagit upp hälsofrågorna till debatt, så det har ju funnits gott om tid för Kristdemokraterna att ta upp tråden och spinna vidare och bredda debatten, men inte det minsta knyst om folkhälsa, trots att man lokalt borde ha agerat som delansvarig i partiets uppdrag.

Men försummelser går ju ändå att reparera om man verkligen vill åstadkomma något positivt för framtiden, men då räcker det inte bara med ord, utan det krävs aktiv handling och det omgående. Det är också viktigt att få kommunerna med på galoppen, då de är en avgörande aktör i lokalmiljön om det ska bli några bestående resultat. Men lätt blir det förmodligen inte för kommunpolitikerna att sadla om från engagemang för ohälsa till folkhälsoarbete.

Låt bara inte tiden fortsätta att rinna ut, utan att något positivt sker. Hälsopositiva handlingsprogram finns sedan länge. Det är bara handlingskraften som har saknats.

Olle Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons