Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Problemet är kravet på vinst

Annons

Svar till Andersson den 12/10. Alla friskolor är inte skapade för den sociala eliten, det stämmer. Men problemet med friskolor med företag bakom sig är att de drivs med vinst som främsta mål. De enda pengarna som finns i skolan är skolpengen, skattepengar, vilket gör att skattepengar som skulle gått till fler lärare, skolkuratorer eller en bättre skolmat, i stället hamnar i fickorna på redan rika aktieägare. 61 procent av alla friskolor i Sverige drivs i dag som aktiebolag och i de aktiebolagen investerar riskkapitalbolag. Det är bland annat ett av alla de problem som finns hos många friskolor.

Fler problem med friskolor är att de inte har ett krav på sig att bedriva verksamhet i en stad eller kommun. Skolan kan när som helst stänga och dra iväg för att de inte tjänar tillräckligt med pengar. Detta sätter då direkt press på de kommunala skolorna då de måste vara beredda och ha platser redo.

Och ett annat problem med friskolor är att andelen behöriga lärare i den kommunala gymnasieskolorna är 80 procent men bara 57 procent i friskolan. 2007 genomförde Sveriges Radios samhällsprogram Kaliber en undersökning av betygssättningen på friskolor i jämförelse med kommunala skolor. Den visar att friskolor i högre utsträckning än kommunala skolor sätter högre betyg på eleven än vad den skrivit på de nationella proven.

Det är betydligt vanligare att en elev som fått IG på ett nationellt prov i nian går ut med godkänt än i en kommunal skola. Och det är ju rätt förståeligt om man vill göra så stor vinst som möjligt så snabbt som möjligt, så vill man ju ha bra reklam för sin skola, även om man kanske inte har det som krävs för att uppnå det så som utbildade lärare, hög lärartäthet och mycket lärarledd tid, sånt som kostar pengar.

Visst finns det friskolor som drivs med välvilja och dessa är då inte knutna till ett storföretag. Och dessa skolor kan mycket väl vara bra.

Vänster Andreas B.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons