Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Publiciteten verkar något enögd

Massmedierna har en berättigad åsikt när man konstaterar att SD-politiker ibland uppför sig ohyfsat och odiplomatiskt.

Annons

Slarviga uttalanden av politiker är emellertid ingen ny företeelse i svensk politik. I det perspektivet verkar publiciteten den senaste veckan något enögd.

Jag är ingen expert på dessa företeelser men jag minns bland annat uttryck som ”Pest och kolera”, ”Alla som inte tänker som jag är felprogrammerade”, ”högerburen”, ”kapitalistiska utsugare” och så vidare.

Invektiven har så gott som aldrig drabbat personer med en socialistisk grundsyn och har säkert orsakat många goda skratt bland vitsmakarna. Jag kan inte påminna att denna sortens påhopp någonsin ledde till efterräkningar.

Men se upp: Hitler kom inte till makten i Tyskland så mycket på grund av sitt program som på det demokratiska systemets sammanbrott. Till trots för svenska mediers självberöm så kanske Sveriges demokrater har hamnat i en återvändsgränd. SD:s väljarsympatier kan knappast bero på partiets politik utan sannolikt ett resultat av rådvillhet och besvikelse över politikernas klumpiga hantering.

Människor som är tillfreds med tillvaron röstar inte med extremistiska partier som SD eller solkiga socialistiska grupperingar.

Det skadar nog inte demokratin om massmedierna tog mer hänsyn till detta faktum när de komponerar sina mångordiga utfall.

Andrew Magnusson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons