Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda Upplandsledens orkidéer

Annons

Om dikesklipparen lyckas skona orkidéerna kommer lasset med ris och hyggesavfall och kapade längder och begraver dem i stället! Se bilden.

Foto: Lena Åhlander

Ängsnycklar, Jungfru Marie nycklar och skogsnycklar är tre orkidéarter som levt som kulturflyktingar i Upplandsledens diken i flera år till glädje för invånare och förbipasserande. Till och med en guckusko försökte etablera sig ett tag men fick ge upp.

Vilda växter måste upp varje år för att blomma, fröa och lagra näring i roten till nästa års blomning. Hur ska man säkra deras växtplatser? Det är kommunens skötselområde, men hur nå ända fram till avläggslasset? Vi har ringt, visat, märkt ut, skrivit brev och ritat kartor.

En människa kan bli så otroligt glad av att ha orkidéer i dikena till vardags.

Man måste inte göra organiserade utflykter bortom tre bommade vägar för att få se dem. Om dessa sommarens glädjeämnen dukar under, då slocknar leendet lite, blicken följer diket utan glädjeskutt, man blir både ledsen och arg.

Hjälp oss rädda Upplandsledens orkidéer (och även stadens övriga orkidédiken till exempel Bönavägen bortom Engeltofta.)

Lena Åhlander och Berit Berglund

Svar direkt: Tack för er insändare där ni påpekar problemet med hyggesavfall som legat i diken på Upplandsleden. Vi har inspekterat området och sett att materialet som ligger där har flyttas. Tyvärr visar det sig att en del av avhugget fortfarande ligger på en del som ska vara fri från ris och hyggesavfall. Vi arbetar nu för att lösa problemet och målet är att forsla bort allt materialet så fort som möjligt.

Gävle Kommun

Samhällsbyggnad Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons