Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt och fel om garanti

Annons

Se upp med att handla på nätet hos Tvins AB som kör tv-reklam i alla kommersiella tv-kanaler. De följer inte Konsumentlagen § 26 beträffande garantitider, de tillämpar endast sex månaders garanti mot lagstadgade två år.

Jag köpte en ångmopp i oktober förra året för 999 kronor. Den har slutat fungera och Tvins AB erbjuder sig att reparera den för 700 kronor. Jag anmälde Tvins AB till Allmänna reklamationsnämnden, men de tar inte upp ärenden under 1 000 kronor. Det vet Tvins AB eftersom de har satt priset till 999 kronor!

Om man köper Tvins produkter i lokala affärer så får man lagstadgad garanti!

Charlie Åström

Svar direkt: Vad vi kan se så har kunden missuppfattat lagen. Det sägs ingenstans i lagen att säljaren måste lämna två års garanti, men man har tre års reklamationsrätt. Det finns något som heter sexmånadersregen:

Säljaren ansvarar för fel som fanns på varan när du köpte den eller när den levererades till dig. Ett fel som visar sig inom sex månader antas vara ursprungligt. Men alla fel som visar sig inom sex månader är inte säljarens ansvar. Säljaren är inte ansvarig för felet om han eller hon kan bevisa att felet inte är ursprungligt. Ett fel är inte heller ursprungligt om du har orsakat det, till exempel genom att inte ha följt skötselanvisningar eller ha vanvårdat varan. Felet kan även bero på att varan har kortare hållbarhetstid än sex månader. Då är inte heller säljaren ansvarig.

För fel som visar sig efter sex månader är det köparen som ska visa att varan hade ett ursprungligt fel.

Vilket innebär att enligt konsumentköplagen är det säljaren som ska kunna visa att ett fel som upptäcks inom sex månader från köpet inte var ursprungligt. Upptäcks felet efter sex månader ligger bevisbördan hos kunden.

Vad som gäller hans påstående om vår prissättning så kan vi meddela att prissättningen har inget med ARN:s gränser att göra.

Med vänlig hälsning

Linda, Tvins kundtjänst

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons