Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionala tv-sändningar för alla?

Annons

Hur länge ska SVT undanhålla oss vuxendöva och övriga hörselskadade vår rätt att ta del av regionala tv-program? Fortfarande sänds regional-tv utan textning. Den 16 oktober 2004 visade SVT upp sig i Valbo köpcentrum, det talades mycket om public service, som betyder ungefär att SVT ska finnas till för alla.

I dag skriver vi år 2011 och inget har hänt. Med den tekniska utvecklingen som sker i världen borde den här frågan lösts för länge sedan. Är det bara viljan som saknas? Våra regionala tv-sändningars innehåll ska vara tillgängliga för alla. Vi vill ha lite mer än bara rörliga bilder.

Anne-Marie Gustafsson, vuxendöv

Rune Gustafsson, hörselskadad

Svar direkt: SVT arbetar efter en långsiktig plan för att öka textningen och ska inom några år texta alla program. Vi textar i år närmare fyra gånger mer än 2003.

Det som fortfarande återstår är i princip bara vissa av SVT:s direktsända program som av produktionstekniska skäl innebär särskilda utmaningar i textningshänseende.

Dit hör bland annat de regionala sändningarna. SVT sänder sina regionala program från mellan elva och 19 olika orter samtidigt. Programmen är i regel korta.

Det är väldigt svårt att planera resurserna på ett bra sätt om vi samtidigt ska sysselsätta upp till 19 direkttextare under den korta stund de regionala sändningarna pågår, när det inte finns behov av en tillnärmelsevis så stor bemanning vare sig före eller efter de sändningarna.

Detta är alltså ett väl identifierat problem i sammanhanget, men det innebär inte att vi avstår från att arbeta med frågan. I stället arbetar vi med teknisk utveckling och tror oss ha ett system på plats som utnyttjar de resurser som vi har centralt placerade i Stockholm även för de regionala programmen under 2012. Vi räknar med att påbörja tester med sådan verksamhet så snart vi har det systemet på plats.

Vänliga hälsningar

Magnus Rönnlid

Chef SVT undertext

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons