Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regler måste följas så man inte slarvar sen

Annons

Jag ska försöka förklara reglerna när det gäller dessa nybörjartävlingar.

Det är aldrig roligt när en nybörjarsimmare blir diskvalificerad på en tävling och vi i GSS lider lika mycket som föräldrarna. Vi är fyra simklubbar i Gästrikland som deltar i dessa nybörjartävlingar, och vi har ständigt diskussioner om regeltolkningar.

Alla klubbar är överens om att vissa regler måste följas redan på det här stadiet, så man inte slarvar när man har kommit längre i tävlingsverksamheten och då blir diskad för regelbrott. Det får aldrig vara tveksamheter på de större tävlingarna, då blir man obönhörligen diskad vid enhandsisättning.

Vi vet samtidigt att när man är så unga som de här simmarna, glömmer man de instruktioner man fått före start. Alla simmare blir påminda om att i bröstsim måste båda händerna vara samtidigt i kaklet vid vändning och målgång, mycket lätt att glömma när man är ung och ivrig. Det var sex unga simmare som blev diskade vid tävlingen den 11 mars, bland annat för felaktig målgång, men också för fel simsätt.

Så här står det i reglerna om regeltolkningen:

”Regeltolkning

Med tanke på ungdomarnas ringa erfarenhet av tävlingssimning och tävlingsregler, ska en liberal bedömning göras.

Frisim: Någon kroppsdel skall beröra väggen vid vändning.

Bröstsim: Enhandsisättning vid vändning och målgång är ej tillåtet. Annat simsätt är ej tillåtet.

Ryggsim: Någon kroppsdel skall beröra väggen vid vändning. Simtag vid vändning i bröstläge ej tillåtet. Annat simsätt ej tillåtet.

Simmaren och ledare skall alltid informeras om begågna fel av tävlingsledaren.”

Det är bara att beklaga att Bianca och de andra simmarna blev diskade i sin tävlingsdebut, men man måste ju ända följa givna regler, förhoppningsvis blir de diskade simmarna stärkta i sin vetskap av vad som gäller, och nästa gång gör man säkerligen rätt på tävlingen.

Ta gärna kontakt med Biancas tränare och diskutera hur hon går vidare med sin träning och tävlingskarriär. Nästa fem-klubbstävling går i Sandviken den 14 oktober, och då har de unga simmarna hunnit träna på både simteknik och regler för att nå ännu bättre resultat.

Ove Engberg

ordförande, Gävle Simsällskap

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons