Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rehabilitering behövs även här

Annons

Neurologiskt sjuka personer behöver rehabilitering för ett bättre liv; även i Gävleborgs län!

Den 1 januari 2010 upphörde Tillståndsenheten för konvalescentvårdsgruppen helt efter att succesivt ha minskats. Det var inte endast för att spara pengar utan också för att en satsning på länets egen rehabilitering skulle förstärkas.

Det kan jag acceptera om jag får min rehabilitering tillsammans med min sjukgymnast, arbetsterapeut, psykolog/kurator eller logoped samt kontakt med min neurolog som expertrådgivare för just mig.

En sammanhållen rehabiliteringsträning för just mig – bra! Trots att jag skulle sakna möjligheten att få komma till till exempel Mälargården i Sigtuna och träffa andra och utbyta erfarenheter, koncentrera mig på träning och få vara i annan miljö och arbeta med egen beteendeförändring.

Enligt en undersökning som Neurologiskt handikappades riksförbund, NHR, genomförde 2007 framkom att Gävleborgs län var ett av de län som var rätt så nöjd med rehabilitering för neurologiskt sjuka personer. En uppföljning med exakt samma frågor genomfördes i vårt län denna vår. Väsentliga försämringar inom alla rehabiliteringsområden blev resultatet. Hur kan det vara möjligt?

Den interna rehabiliteringen, som landstinget skulle satsa på, visade att 2007 gick 60 procent på någon form av kontinuerlig rehabträning och 2012 gick 25 procent. Nöjd med rehabträningen 2007 var 51 procent och 2012 21,3 procent. En avsevärd försämring!

Slå inte bort denna undersökning med att det endast är medlemmar i NHR som svarat och att det möjligtvis är få svarande för att den helt ska vara tillförlitlig. Tänk till i stället! Rehabiliteringen för neurologiskt handikappade (och andra!) behöver förbättras! Hur?

Fler undersökningar: Docent Agneta Ståhle på Karolinska Institutet har för något år sen gjort en undersökning som klart och tydligt visar att patienterna visar upp tydliga förbättringar, att effekterna kvarstår ett år efter solresan på några veckor och att det inte beror på typen av sjukdom.

Stora delar av vinsten med den här typen av vård är enligt hennes undersökning att deltagarna befinner sig långt hemifrån och kan koncentrera sig på sin hårda rehabilitering, i form av gruppträning, individuell träning, daglig fysisk aktivitet, individualiserad sjukgymnastik, utbildning och beteendeförändringar.

En annan undersökning jämförde MS-patienter som fick behandling i Norge på Oslos främsta anläggning för MS-sjuka, Hakedal, respektive Teneriffa på en anläggning inriktad på klimatssjukvård. Där visade resultaten tydligt att de bästa resultaten uppnåddes på Teneriffa. Och att det dessutom blev billigast!

Katarina Samuelsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons