Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reklam till vilket pris som helst?

Annons

Reklam ska väcka intresse, sprida ett budskap och i slutändan nå sitt mål. Om målet är att sälja produkter eller tjänster så hoppas man att investerade reklampengar ska utmynna i en ökad produktion, omsättning och vinst.

Att nå ut med sina program och kurser och därigenom öka antalet studenter borde vara Högskolan i Gävles målsättning med reklamkampanjer.

I fjol satsade man på en filmsnutt som visade en familj på en restaurang någonstans utomlands. När kyparen kommer till bordet uttrycker kvinnan sin entusiasm över maten med att berömma restaurangens kock genom att säga: ”You have a very good cock.” (Cock är engelsk slang för kuk, medan däremot det svenska ordet kock heter ”chef” på engelska). Samtalet forsätter vid bordet där även mannen förtydligar kvinnans påstående och spär på med att hon önskar att hon hade en sådan ”cock” hemma. Filmsnutten avslutas med reklam för att Högskolan i Gävle utbildar lärare i engelska.

Anspelningen på sex och under bältet-humor fortsätter i årets reklamkampanj.

Stora reklamaffischer visar bilder av personer som avbildas under varsin yrkeskategori. Det är ibland svårt att könsbestämma figuren på bilden och samtliga figurer har mer eller mindre utifrån sin yrkesgrupp, attribut som man skulle kunna anse som fördomsfulla.

Vilket budskap högskolan vill sända med sina androgyna figurer med ”sex appeal” har jag ingen aning om. För mig är det dock oroande att en statlig högskola så helt oreflekterat anspelar på sexism och homofobi i en reklamkampanj som borde ha som yttersta mål att locka fler sökande till sina utbildningar. Om målet är att få uppmärksamhet har man säkert nått det målet men hela upplägget verkar oreflekterat, pubertalt och ”lågt”.

Jag undrar vad jämställdhetsombudsmannen säger om reklamkampanjen och jag undrar om högskolans rektor verkligen kan stå bakom den?

Inte road, snarare oroad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons