Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resebranschen förskönar bilden av Marocko

Annons

En ny rapport visar att resebranschen mörkar övergrepp mot befolkningen i ett land som varje år besöks av tusentals svenska turister. Vår granskning tydliggör hur branschen systematiskt blundar för att Marocko ockuperar Västsahara. Inte ett enda resereportage om Marocko från de sex största resemagasinen sedan 2009 nämner Västsahara. Inte heller nämner en enda av de 21 granskade researrangörerna på sina hemsidor att en ockupation pågår.

Resebranschen är i gungning sedan det avslöjats att de stora favoritresmålen Egypten och Tunisien är polisstater som förtrycker sin befolkning.

Detsamma gäller för Marocko som hårdhänt ockuperar sitt södra grannland Västsahara sedan 1975, trots att FN och internationella domstolen i Haag slagit fast att de inte har någon rätt att göra det.

Men resebranschen fortsätter tvärsäkert att lansera Marocko. Framförallt basaren i Marrakech lyfts fram som en ”fullkomligt förtrollande och magisk värld”.

Rabab Amidane är en av många demokratiaktivister från Västsahara. Hennes berättelse sätter fokus på basaren i Marrakech som resebranschen beskriver som ett fascinerande resmål. Under basaren ligger en poliscentral där aktivister förhörs och torteras.

Här misshandlades Rabab brutalt i ett och ett halvt dygn för att hon deltagit i en fredlig manifestation för ett fritt Västsahara.

Marocko kan fortsätta ockupationen av Västsahara så länge omvärlden tillåter det. Turistbranschen måste sluta vilseleda svenska turister genom att skönmåla diktaturer. Vi vill inte slappna av på andra människors bekostnad.

Styrelsen, Emmaus

Gävleborgs biståndsgrupp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons