Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikta marknadsföringen

Annons

Hallå, Gävles turistråd och kommunalråd.

Av tisdagens Gefle Dagblad fick ni väl en riktig aha-upplevelse? USA:s ambassadör Matthew Barzun kom till Gävle måndagen den 23 maj och berättade att han känner till Joe Hill och har sjungit hans sånger som ung. Och han är ju långtifrån den enda amerikanen med den bakgrunden.

Joe Hill blev en legend i sitt nya hemland, USA, trots att han bara levde där under tretton år. The Little Red Song Book, Den lilla röda sångboken med Joe Hills kampvisor, utgiven för hundra år sedan, har använts i generationer och inspirerat Peete Seger och andra senare folksångare och sångdiktare.

Nu fanns det väl ingen tid att visa ambassadören Joe Hillgården, och inte lär han komma tillbaka snart, för nu ska han hem och valkampanja för president Obama. Och inte hade man kunnat improvisera ett besök för honom, om det hade funnits tid, för gården är mer eller mindre stängd i brist på medel för driften.

Men tänk vilken extra potential Gävle har, när det handlar om att rikta marknadsföringsinsatser mot amerikanska turister! Ett litet stöd till Joe Hillgården är nog en förutsättning men kostar en bråkdel av vad briggen Gerda-aktiviteterna kostade.

Först måste man förstås veta vad man marknadsför, så de i turistrådet och i kommunledningen som inte besökt gården och dess nya utställning föreslås kontakta eldsjälen Christer Forsberg (info@joehill.se) och be om en visning.

Det finns turistmål som inte är kommersiella men som ändå genererar eller bidrar till den önskade tillströmningen. Midsommardans i Dalarna kostar inte inträde. Boulognerskogen i Gävle är en av stadens attraktioner, tillgänglig för alla när som helst – och kostar inte mer än den glass eller det bangolfspel som man kanske väljer när man ändå är där.

Jag undrar om någon av stadens turismengagerade har insett hur intressanta och exotiska våra koloniträdgårdar är för utomnordiska utlänningar...

Där gäller det förstås att förklara kolonirörelsen och att de små stugorna inte är bostäder för stadens fattigaste, vilket är vad många kinesiska studenter trott som jag visat runt.

Barbro Sollbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons