Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rim och reson i domarna

Annons

För någon vecka sedan kunde vi i GD läsa om en man, som efter att ha utdelat en (1) klapp i baken på en arbetskamrat nu dömts för sexuellt ofredande och att ge kvinnan ett skadestånd på 5 000 kronor.

Härav kan vi lära att en enstaka klapp är värd 5 000 kronor och vi kan befara att tingsrätterna i landet får fullt upp med att döma i liknade ärenden i framtiden.

Var går gränsen mellan ofredande eller sexuellt ofredande? Som lekman föresvävar mig idén att upprepat beteende är sexuellt, medan en enstaka handling mycket väl kan förklaras som obetänksamhet. I detta fall bad mannen omedelbart om ursäkt och försäkrade att det aldrig skulle hända igen. Detta styrks av vittnen i samma lokal.

Kvinnan sade sig ha blivit kränkt och mått dåligt sedan händelsen för över ett år sedan. Hur kan en enda klapp utlösa en sådan reaktion? Har ”kränkning” blivit ett modeord i stället för ilska eller vrede? Efter så lång tid borde offerrollen ha lämnats. Men vi är förvisso alla olika och reagerar på olika vis.

Att en klapp i baken gav upphov till psykisk ohälsa i över ett år, får mig att tro att kvinnan varit utsatt för tidigare handlingar, som varit kränkande. Och kan det då vara så att mannen i detta mål får stå till svars för kvinnans tidigare upplevelser?

Lisa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons