Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rör inte Almvägen!

/

Gavlegårdarnas förslag på nybyggnad för boendet på Almvägen innebär slöseri med pengar, material och miljö.

Annons

Slöseri: Gavlegårdarna är tydligen beredda att satsa cirka 100 miljoner kronor för att riva de 33 lägenheterna i +55-boendet och få 59 nya lägenheter (varav 19 för +55) i stället.

Det är ett hån mot dem som redan bor här eftersom de inte kommer att ha råd att flytta tillbaka eftersom hyran torde fördubblas. Ska man kasta ut och skingra dem som bott länge och trivts på Almvägen för att bereda plats för 59 hyresgäster som tycker att det sulle vara trevligt att bo i ett höghus mitt i villaområdet. Horribelt!

Materialförstöring: Befintliga byggnader är uppförda i hållbart material och kan, om ytskikten underhålls, hålla i 100 år till. Men de tål inte en påbyggnad med fler våningar. Det behövs bara att underhållet sköts på rätt sätt.

Det enda som behövs är att bygga om badrummen så att de blir mer tillgängliga för dem som eventuellt har rörelsehinder (ej handikappanpassning, för då måste man nog bygga om hela lägenheten.)

Miljöförstöring: När stadsplanen för området en gång gjordes sparade man gröna ytor för att skapa en luftigare miljö. När man nu vill förtäta bebyggelsen och bygga höghus bland villorna förstår man miljön, inte bara för de boende på Almvägen utan för hela Fridhem, Höjersdal och Olsbacka.

De som har köpt villor i de här områdena har inte räknat med höghusbebyggelse och priset på deras hus torde sjunka väsentligt. Höghus i den här miljön är ur alla synpunkter helt förkastligt.

Nu är det Klockgjutarparken och Almvägen, men det kommer mer.

Trafiksituationen är redan kaotisk morgnar och eftermiddagar vid skolan. Om de nuvarande +55-boende med cirka 20 bilar byts mot andra boende med cirka 60 bilar torde situationen bli ännu värre. Och var ska de nytillkomna cirka 40 bilarna parkera?

Är det något som Gävle kommun har så är det byggbara tomter, lämpliga för höghus utan att inkräkta på befintliga och välbehövliga parkområden.

Sammanfattning: För att behålla +55-boendet på Almvägen behöver Gavlegårdarna bara bygga om badrummen, en ombyggnad som delvis kan belasta hyressättningen.

Finns det bidrag för förslagsprojektering så bör det även finnas till ombyggnad av +55-boende. Byte av fönster, renovering av fasader och åtgärdande av fukt under husen torde vara löpande underhåll som hyresgästerna redan har betalat med hyran. Bevara radhusen på Almvägen!

+55-boende

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons