Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryckig färd med bussen

Jag undrar om busschaufförer har körkort.

Annons

När man åker med bussarna måste man hålla i sig för glatta livet för att de kör fort, oftast snabbare än vad som är tillåtet på den väg de kör på, och de kör ryckigt. Bussarna svänger i full fart och tvärnitar framför trafikljus och busshållplatser i stället för att sakta in.

När busschaufförerna kör på det viset riskerar de inte bara sin egen säkerhet, de riskerar dessutom säkerheten för alla passagerare och alla som är ute på vägarna.

Busschaufförerna har en tidtabell att följa, men är den värd att passa till vilket pris som helst? Bara för att de är några minuter sena betyder det inte att de kan strunta i trafiksäkerheten. Bussens tyngd gör att resenärerna i bussen skyddas om det inträffar en olycka samtidigt som tyngden kan skada andra utanför bussen allvarligare.

Enligt en undersökning från Trafikverket så blev 17 personer svårt skadade och 208 personer lindrigt skadade av dem som färdats i buss år 2000. Men de som inte åkte buss under olyckan skadades värre. Det var 16 personer som dog, 95 personer som skadades svårt och 397 personer som skadades lindrigt år 2000.

Buss är det säkraste och miljövänligaste sättet att färdas på jämfört med bil. Men jag tycker att busschaufförerna kan ta ett större ansvar och köra försiktigare så att statistiken från 2000 sjunker ytterligare. Jag vill uppmana alla som åker med buss att inte stressa busschaufförerna. Tänk på att om de är sena kanske de sparade en människas liv eller lidande för att de inte stressade med oaktsam körning för att komma fram till dig i tid. Bättre sent än aldrig.

Lovisa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons