Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här kan det bli

/
  • Anna Johansson, Lars Johansson, Carolina Hedén och Emma Sörensen skissade broförslaget Cardia.

Annons

Valls hage kan få en konstfull bro som drar blickarna till sig och Gävle!

Jag vill inte kritisera den pågående utställningen på Konstcentrum med Konstfackstudenternas förslag till offentliga konstverk i Gävle.

Däremot skulle det vara intressant att få återse de fyra förslag till en träbro över Gavleån mellan sjukhuset och Valls hage som ställdes ut år 2005 av tredjeårsstudenter på Högskolan i Gävle program för design och träteknik.

De är inspirerade av både Claude Monet och Leonardo da Vinci och visar även på möjligheten att få in mera natur i vården som komplementär ”grön” terapi/rehab.

Detta är också högaktuellt genom den konstnärliga gestaltningen av kirurgklinikens vårdavdelningar av före detta konstfackstudenten Sara Appelgrens fotokonst med motiv från Valls hage. Då landstinget och kommunen nu äntligen beställt en detaljplan för brobygget, torde det inte dröja länge förrän vi har Valls hage både inne i Gävle sjukhus och tillgänglig via bron, något som gynnar såväl sjukhusets personal som patienter.

Nu är det hög tid att ta ställning till hur bron ska se ut. För min del förordar jag Cardia. En bro som inspirerats av Leonardo da Vinci och som designades av Anna Johansson, Lars Johansson, Carolina Hedén och Emma Sörensen.

Betraktat från sjukhusets höghus bildar de bärande bågarna med sin spegelbild i vattnet ett hjärta. Om bron förses med pulserande rött ledljus förtydligas Valls hages funktion som lunga.

Det är åskådligt, begripligt, hanterbart och meningsfullt – en känsla av sammanhang. ”Hälsans mysterium” (Aaron Antonovsky) och ”Systema naturæ” (Carl von Linné) sammanlänkas.

Gustaf III:s bro finns i närheten liksom Tolvfors bruksmiljö, där Pehr Löfling föddes och som Linnés lärjunge skrev avhandlingen ”Trädens knoppar”.

Belägen bara ett stenkast från Gustafs bro föreslås bron få namnet Abraham Bäcks bro. Bäck var livmedikus åt kungafamiljen i tre generationer samt pionjär inom hälso- och sjukvård liksom inom folkhälsovetenskap.

Bron bör invigas år 2013 i samband med 300-årsjubileet av Abraham Bäcks födelse och helst på Världshälsodagen den 7 april.

Och visst kan väl bron även ses som en konstnärlig utsmyckning, till och med i mörker eftersom den är både upplyst och belyst.

Nils-Inge Enlund

medborgarförslagsställare och pensionär,

f.d. bland annat administrativ hälsovårdssekreterare inom samhällsmedicin.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons