Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg ifrån innan det är för sent för Villa Milbo

Annons

Anhörigvårdare, ställ upp på Inger Källgren Sawelas sida. Hon är tydligen den enda som vet vad det är fråga om och hon bedriver inte någon skrämselpropaganda som Lena Lundgren påstår. Omvårdnadschefen vet ju inte ens om att anhörigvårdare får vara på Villa Milbo ensamma för att hämta krafter. Hon vet inte vad det vill säga att vara anhörigvårdare 24 timmar om dygnet, vecka efter vecka, år ut och år in.

Rätt som det är orkar man inte längre och då har Villa Milbo varit ett andningshål för oss anhörigvårdare då vi bara får vara och koppla av från allt. Det är faktiskt så att anhörigvårdaren har större behov och utbyte av vistelsen på Villa Milbo än den sjuke.

Det kommer det ena bakslaget efter det andra. Först sänkte man åldersgränsen till 67 år för att få ersättning som anhörigvårdare. Sedan höjer man färdtjänstkostnaden samt aviserar en ny höjning i januari. Hädanefter måste man prioritera resorna med färdtjänst till att handla mat i stället för den så viktiga avlastning som det innebär att kunna hälsa på släkt och goda vänner.

På topp så vill man att man ska ansöka om att få komma till Villa Milbo samt att det ska bli dyrare. Vad är det som händer? Har det kommit ”nya kvastar” som ska sopa rent eller är det någon som inte har tillräckligt med arbetsuppgifter? Sedan ska väl handläggaren ha högre lön för att hon/han fått fler arbetsuppgifter.

Fattar de inte att de har med gamla och sjuka människor att göra? Det kan bli två vårdfall i stället för ett som dom håller på. Det är inte någon lyxsemester man planerar in när man åker till Villa Milbo utan en nödvändighet för att man ska få lite avlastning för att orka vårda sin sjuke livskamrat.

Det är inte gjort i handvändning att skicka in en ansökan när man blivit gammal. Man har kanske inga blanketter, kuvert eller frimärken hemma och sedan ska man försöka hitta en brevlåda att lägga brevet på.

Man kanske inte ens har möjlighet att lämna sin sjuke man/hustru ensam hemma. Dessutom blir det väl en handläggningstid på tre veckor och då är man helt slut efter allt väntande.

Jag förstår inte varför det ska vara en utredning om bistånd först. Det har ju redan gjorts utredningar när man beviljats dagverksamhet och färdtjänst med ledsagare. Dessutom måste man åka till Villa Milbo och träffa föreståndaren innan man kan boka in sig första gången. Det är ju också en form av utredning.

Behovet av att få åka till Villa Milbo kan ibland bli akut, eftersom man helt plötsligt bara inte orkar längre. Det är inget som man planerar långt i förväg.

Det är väl tillräckligt sorgligt och jobbigt ändå att se någon närstående sjuk utan att ”förmånerna” ska behöva ändras till det sämre. Dessutom är det inte alla som har hur mycket pengar som helst för att kunna unna sig några dagars avlastning om det blir dyrare att vistas på Villa Milbo.

Jag förstår inte vad en sjuksköterska och sjukgymnast har på Villa Milbo att göra hela dagarna. Sjuksköterska kan man skicka efter vid behov eller ska hon väcka oss på morgnarna för att ta tempen och blodtryck? Den som behöver sjukgymnast får väl gå till en sådan på hemmaplan och betala själv. Det här systemet kommar att fördyra för oss alla andra som inte har detta behov.

Anhörigvårdare! Hör av er! Säg ifrån!

Anhörigvårdare sedan fem år

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons