Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbeta för kommunens bästa!

Annons

År 2005 blev Carina Blank kommunalråd i Gävle.

Redan innan ärendet om de försvunna miljonerna kom upp frågade sig många hur länge kan hon sitta kvar. Är inte måttet rågat efter all upprepad turbulens och diktaturfasoner? Hon har inte den breda allmänhetens förtroende men få vill säga något, det lönar sig inte, omöjligt att påverka ”berget”.

Varför avgår hon inte nu frivilligt? Hon har ju det yttersta politiska ansvaret för alla delar av kommunens förvaltning även om hon själv svär sig fri.

Ansvar betonar hon ständigt – hon faller på eget grepp. Det finns kompetent folk både i och utanför partiet som kan agera stöd i kommunapparaten, till exempel Elin Lundgren, S och Inger Schörling, MP, fram till valet. Rättsprocessen torde ta en betydande tid och är kanske inte ens klar före valet. Juridiskt är Carina fri, politiskt vingklippt gissar vi. Inför väljarna bör hon ta sitt ansvar och också hjälpa till med ”läxan”.

Carina, lämna prestigen och jag är bäst-tänkandet, det skadar inte med lite ödmjukhet och självkritik. Samarbeta med oppositionen och internrevisorerna och revisorsexpertis i stället för att gå i försvarsposition – talet om att slå in öppna dörrar och att själv vara ett offer i sammanhanget är det ingen som köper liksom att oppositionen vill skaffa sig röster på den uppkomna situationen är ett ynkligt slag under bältet. Samarbetet skapar ordning, splittring skapar kaos.

Kommunledning, opposition, revisorer – samarbeta. För medborgarnas och ert eget bästa. Samarbeta för ett helgjutet vattentätt säkert ekonomisystem som inte på något vis kan manipuleras av en aldrig så skarp hjärna – ett dyrkfritt system, omöjligt att knäcka. Effektivitet, enkelhet, proportioner, prioritet ledord i regler och tillämpning.

Medborgarnas krav torde vara:

1) Varje förvaltning kollas effektivt upp under (till exempel från 2000-talets början) tillräckligt lång tid tillbaka.

2) Utarbetas och framlägges för kommunstyrelse och fullmäktige, det ovan skissade ekonomi/säkerhetssystemet stramt, regelbundet med överraskningsmoment täckande alla ekonomiska nyanser. Då kanske vi medborgare kan känna oss trygga och politikerföraktet har fått sig en välbehövlig nedtoning.

Så skriver en i 85-årsåldern som aldrig missat ett val. Trogen vän till de svaga i samhället har jag aldrig lagt min röst på högerpartiet eller på Moskvatrogna vänstern.

Olle Olsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons