Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på rehabilitering

Annons

Vill Gävle kommun bedriva en god och säker rehabilitering för våra äldre? I februari 2013 kommer kommunen ta över ansvaret för hemsjukvården och det är då ett bra tillfälle att anställa en MAR – Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering. Uppgiften för en MAR i kommunal verksamhet är att kvalitetssäkra och utveckla rehabilitering.

Rehabiliteringsinriktade åtgärder för äldre har bidragit till minskat behov av särskilda boende platser och insatser som förskrivning av hjälpmedel och anpassning av hemmiljön minskar kostnader för äldres hemtjänst. Framförallt är de humanitära vinsterna stora med fler aktiva äldre och ökad livskvalitet.

I dagsläget är det kommunens MAS (Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska) som har ansvar för rehabiliteringsfrågor inom äldrevården. Uppdraget som MAS är en roll med många uppgifter. Det innebär ansvar för kvalitet och säkerhet i all den verksamhet som en kommun bedriver enligt Hälso- och sjukvårdslagen.

Att anställa en MAR (sjukgymnast eller arbetsterapeut) i kommunal verksamhet skulle möjliggöra att MAS (sjuksköterska) kan fokusera på sina yrkesspecifika frågor och MAR kan utveckla och kvalitetssäkra sina yrkesspecifika frågor – allt för att kommunens invånare ska få rehabilitering av hög kvalitet. Ett 50-tal kommuner har anställt en MAR och vi vet redan i dag att i de kommuner som har MAR bedrivs en mer aktiv rehabilitering. Att anställa en MAR är ett steg i rätt riktning för ökad kvalitet av rehabiliteringen.

Våga lyfta rehabfrågorna och satsa på en MAR i Gävle kommun!

Legitimerade Sjukgymnasters

Riksförbund (LSR), Gävleborg

Förbundet Sveriges

Arbetsterapeuter (FSA), Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons