Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt barnen två och två

/

Vad är pedagogiken i att barn på lågstadiet ska sitta i ögrupper? Jag kan definitivt bara se nackdelar när det kommer till inlärning av kärnämnena.

Annons

Stora klasser med fem-sex barn sitter tillsammans i grupp mitt emot varandra, dessa barn är mellan sju och nio år.

Hur ska dessa barn kunna koncentrera sig på sin inlärning av matte, svenska och engelska samt dessa uppgifter de får av lärarna. Enligt statistiken har vart femte barn diagnosen ADHD. Enligt denna teori så finns det ungefär fem barn i varje klass som har problem. Dessa problem är svårigheter att sitta still, störande med mera.

Jag kan förstå att man försöker att få barnen att arbeta i grupp. Men hur ska barnen kunna koncentrera sig, oavsett om de har diagnos eller inte, under inlärningsprocessen? Oavsett om man är vuxen eller barn behöver man ha lugn och ro vid inlärningsprocessen.

Jag tror att det skulle vara bättre om eleverna fick sitta i traditionella bänkar två och två. Där kan även läraren se individen bättre, i stället för att läraren kanske ser de barnen som sitter i ögrupp som en hel grupp, och glömmer bort att se elevens enskilda behov på bästa sätt.

Det finns andra ämnen till att lära ut barnen socialsamspel, till exempel gymnastiken musiken, skolfritids eller varför inte skapa ett nytt ämne som enbart jobbar med socialt samspel med människor?

Då är frågan, är det så pedagogiskt att man ska lära barnen det sociala samspelet samtidigt som inlärningsprocessen? Vilket jag tror dagens barn inte är mogna för, på grund av all stress vi har i dagens samhälle.

De ska vara bäst i allt, komma först i allt som att vara klar först med uppgifter med mera. Barnen är tvungna att hävda sig för att få uppmärksamhet. Jag tror att barn i dag är lite mera osäkra i sig själva för att kunna hantera gruppsittande i skolan, därav mycket störning i dessa grupper.

Lärarna borde ha till uppgift att hitta barnens intellekt och lära ut dessa ämnen för att klara utbildningarna de har framför sig. Inte agera som barnpsykologer eller konflikthanterare.

En 70-talist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons