Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se över er egen argumentation!

Annons

På debattsidan i GD den 28/1 försvarar Lindberg och Engström friskolornas vinster under rubriken ”Ohederlig argumentation gynnar inte skoldebatten”.

Det är dock dags att Lindberg och Engström ser över sin egen ohederliga argumentation. Några exempel. I artikeln argumenterar de att 125 miljoner kronor som förts bort från verksamheterna i så kallat koncernbidrag inom fem utbildningsbolag, skulle utgöra ”en dryg promille” av kommunernas totala kostnader för skolan. Vad som förts bort måste dock ställas i relation till just de bolagens intäkter i form av skolpeng.

Omsättningen i bolagen anges till 2,2 miljarder vilket gör att ”koncernbidragen” motsvarar sex procent av omsättningen. Vinstmarginalerna inom utbildningssektorn ligger i genomsnitt på cirka 15 procent. Med samma argumentation som Lindberg och Engström skulle en löntagares löneökning på två procent lätt kunna fås att framstå som ”promillen” av den samlade löneökningen.

Vidare argumenterar de att några av bolagen inte har delat ut vinsten till ägarna utan ”återinvesterats” i verksamheten. Mönstret inom denna bransch är dock att vissa år delas stora summor av ”ackumulerad återinvestering” ut till ägarna, andra år ingenting. Med samma argumentation skulle en löntagare kunna argumentera för en arbetsgivare att man är billig i drift eftersom man inte får någon lön under månadens tre första veckor. Att det sedan kommer en utbetalning den fjärde veckan är dock enligt Lindberg och Engströms argumentation en annan sak.

Argumentationen om att friskolor bidrar till ökade kunskaper kan också ifrågasättas. Allt fler tecknen börjar nu framträda på att elevers drivkrafter att prestera väl i skolan har sänkts då de ”drivna eleverna” samlas i vissa skolor. Såväl Skolverket och forskningsrapporter pekar på detta, men det tas inte upp till allmän diskussion.

Attityden att ”äh, att vara bara godkänd duger väl” sprider sig bland elever. Det dröjer antagligen många år innan den ideologiska dimman lättar och det blir möjligt att diskutera just det.

Malin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons