Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sillflundran kan ju komma från Östersjön

Annons

Hej Susanne Öberg, Sodexo!

Jag har några frågor angående din insändare i Gefle Dagblad den 21 juni. Jag har desperat försökt att hitta vilken art ”sillflundra” är men så gott som den enda referens jag kunde hitta via Google var denna: http://hem.passagen.se/kent.andersson/falska%20fisknamn.htm, där sillflundra är listad som ett falskt fisknamn.

Jag har i och för sig sett att vissa fiskhandlare säljer något som de kallar sillflundra men att de då menar Clupea Harengeus vilket ju faktiskt är samma art som strömming (och sill).

Du nämner också att fisken som ni serverar fiskas i Nordostatlanten. Området som kallas Nordostatlanten innefattar faktiskt Östersjön. Detta område kallas även kallas fångstzon 27, en tydlig karta på detta område finns här: http://www.svenskfisk.se/media/86931/fiskzonkarta.pdf

Det enda sättet man kan vara säker på att fisken inte fiskats i Östersjön är att subzoner redovisas, alltså som Östersjön redovisas i kartan. Om din enda uppgift är Nordostatlanten kan fisken mycket väl vara fångad i Östersjön.

Så om man lägger ihop ovanstående två fakta:

Om Clupea Harengus är det du kallar sillflundra och den fisk ni serverar är fångad i Nordostatlanten så finns det ju inget som säger att det ni serverar inte är strömming från Östersjön. Som är giftig för barn.

Jag skulle därför vilja ha lite fler detaljer och att du förklarar denna mystiska fisk och exakt var den är fångad lite noggrannare.

Vänliga hälsningar

Andreas Molin

Hej!

Susanne har semester så jag svarar i hennes ställe.

Vår avsikt är självklart inte att vilseleda med namnet sillflundra. Både sillflundra och strömmingsflundra är vedertagna maträttsnamn och används dessutom som benämning, för en urbenad utplattad sill eller strömming, i grossistledet samt i dagligvaruhandeln.

Vad namnet flundra kommer sig av finns det delade meningar om. Den vanligaste förklaringen är att den utplattade fisken till utseendet liknar en flundra. Flundra i sin tur är ett samlingsnamn på vissa plattfiskar som sandskädda och skrubbskädda och ibland även för rödspätta.

När det gäller fångstzoner så har du rätt. Där kunde vi kanske ha varit tydligare. Den sillflundra vi köper är fiskad i Skagerack eller Kattegatt och inte i Östersjön.

Med vänlig hälsning

Anders Eriksson

Platschef Gävle område 1

driftsområde Mitt Norr

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons