Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sitt inte och klaga

Annons

Ja, då är vi åter framme vid det som brukar kallas en familjehögtid. Hur man tänker kring detta är upp till var och en. En del städar hela huset, andra bakar och lagar mat i mängder. Vissa köper massor av julklappar. Vilket du än gör så gnäll inte, det är så jobbigt att höra framförallt kvinnor klaga över alla måsten. Det mesta är faktiskt självvalt. Lär dig att säga nej.

En del firar med många släktingar och vänner, andra kanske bara med sin partner och eventuella barn. Ifrågasätt aldrig någon annans val i detta fall, gnäll inte heller över hur andra gör. I år blir jag och min man ensamma, men klagar gör jag inte. Vad skulle jag vinna med det?

Jag vet att många sitter helt ensamma dessa dagar, någon har valt det, andra inte. Vilken situation du än kommer att vara i så gnäll inte. Det ger så negativa signaler till andra, vilket kan resultera i att vänner/grannar drar sig undan dig.

Om du blir ensam i jul så sök dig till något julfirande för ensamma, de finns. Tänk inte ”Vad är det för konstiga personer som går dit”. Gå dit för att få lite gemenskap och se om du kanske hittar en vän som också är ensam. Eller bjud hem en granne som också sitter ensam. Framförallt förvänta dig inte för mycket av dina medmänniskor.

Ta egna initiativ och vänta inte bara att andra ska bjuda hem dig. Om alla tänker så blir det många som sitter ensamma (detta gäller inte bara i juletid). Nu tänker du säkert att det är lätt att säga för den som inte är ensam, men jag har varit mycket ensam i mitt liv. Jag har fått lov att lära mig att ta kontakt själv, och det har gått bra även om det tagit emot ibland.

Hur du nu än kommer att fira helgdagarna – hoppas du får det bra.

Våga och vinn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons