Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sitter moralen i kläderna?

/

Annons

Att vara naturist på badstranden, att nakenbada, är skönare än att bada med kläder. För en naturist handlar nakenbadandet om trivsel och trevnad. Vi tycker att det är sunt att bada textilfritt. Inget fult eller farligt med detta. Vi är inte det minsta konstiga eller samhällsfarliga. Nakenbadare är precis lika hyfsade som andra badande.

Den som tänker onda tankar över nakna människor på badstranden söker problem där inga problem finns. Med vilken rätt påstår motståndare till nakenbad att moralen skulle sitta i kläderna?

Osedlighet handlar om avsikter och handlingar, inte om mer eller mindre kläder! Detta konstaterade professor Johan Almkvist, naturismens banbrytare i Sverige, i början av 1930-talet.

Sedan dess har utvecklingen gått framåt. Vi har i vårt land ett 50-tal skyltade eller eljest väl etablerade allmänna nakenbad, huvuddelen av dessa drivs av kommuner.

Det är viktigt att komma ihåg att på ett nakenbad kan man bada naken. Det är enda skillnaden. I övrigt är det precis samma krav på ordning och hyfsat uppträdande som på andra offentliga platser. Om 150 meter av den långa stranden i Årsunda blir skyltad ”Nakenbad” är detta en mycket liten förändring. Stranden är lika tillgänglig för alla, skyltarna anger endast att nakenbad är tillåtet på denna del av stranden. I övrigt är det som på alla offentliga platser beträffande hyfs, ordning, uppträdande.

Nakenbadare är vanliga medborgare som trivs med att vara utan kläder. Vi kan kräva samma respekt som tillkommer alla människor i ett humanistiskt samhälle.

Påståenden om att nakenbad skulle vara ”onaturligt” och ”förbjudet”, att barn med flera skulle skadas av att se nakna människor etcetera, faller på sin egen orimlighet. I Sverige finns som sagt ett 50-tal väl etablerade nakenbad. Huvuddelen är belägna i direkt anslutning till ett ”vanligt” bad, precis som fallet skulle bli i Årsunda.

Christina Vibass

Sveriges Naturistförbund,

Britt-Mari Larsson, Katrin Mandl, Ingela Kristoffersson, Olle Strand

Naturistföreningen Nakenkultur

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons