Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvård som den var tänkt

Jag har just genomgått en höftoperation och är så nöjd så att jag bara måste dela med mig av mina upplevelser.

Annons

Det må finnas mycket att säga av negativ karaktär om den pågående nedmonteringen av välfärden. Men här vill jag visa på ett aktuellt exempel av sjukvård – som den var tänkt!

Jag har levt med smärtor i höger ben i tio år. Jag har fått kortisonsprutor i leden, som har lindrat för stunden. Läkare och sjukgymnaster avrådde operation. De sa att jag ”borde vänta då ju en höftkula ändå måste ersättas om cirka tio år”. Jag tänkte att man nog ska ha ont och inte klaga i onödan. Tills den dag en höftopererad kvinna, sju år yngre än jag, berättat hur hon fått ett nytt liv efter sin operation, det var den 27 augusti 2012.

Då väcktes tanken att det nog inte är god livskvalitet att vara begränsad i rörelserna och att ha ständiga smärtor. Efter en kontakt med ortopeden i Gävle 6 september, där jag blev bra bemött och informerad om hur en operation går till, fick jag en förfrågan om jag kunde tänka mig att bli opererad i Bollnäs som ett alternativ till Gävle. Självklart, svarade jag.

Efter endast tio dagar blev jag uppringd av en sekreterare som erbjöd operation den 15 oktober. Men dessförinnan en förberedande heldag den 9 oktober.

Den dagen var välplanerad och omfattande: EKG, provtagning och röntgen; därefter möte med en sjuksköterska som gav information och svar på alla frågor. Sjukgymnast, ortopedläkare och anestesiläkaren berättade om hur en ryggmärgsbedövning går till. Alla lika omhändertagande och trygga.

Operationsdagen omgavs jag av proffsiga sköterskor, dag 2 fick jag gå upp med hjälp av sjukgymnast och arbetsterapeut, dag 3 åkte jag hem med kryckor i händerna. Värken i höften var borta. Nu skulle läkningsprocessen pågå i sex veckor.

På dagen sex veckor efter operationen blev jag uppringd av ytterligare en proffsig sjuksköterska som gav mig svar på de funderingar och frågetecken som dykt upp efter ingreppet – jag var inte bortglömd.

Den 6 december fick jag tid hos sjukgymnasten på Gävle Sjukhus, även då med ett bra bemötande och råd om träning, stretchövningar etcetera.

Det tog mig tre månader från beslut till god hälsa. Tack till Bollnäs sjukhus avdelning 3, ortopedläkaren och sjukgymnast. Ni gör ett bra jobb! Tack till er på Gävle sjukhus som stärker mig och min nya höftkula. Svensk sjukvård kostar massor med pengar och ständig smärta har ett högt pris för individen – värdet av en fungerande välfärd är högre än man kan förstå!

Margareta Nilsson

med en höftkula blott tio veckor gammal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons