Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska man skratta eller gråta?

Det finns ett gammalt uttryck ”Ska man skratta eller gråta”.

Annons

Det kom tydligt till mig när jag på söndagskvällen på Rapport hörde en intervju med skolverkets chef Anna Ekström. Det handlade om skolavslutningar, om de skulle hållas i någon kyrka ”under skolplikten” så fanns det faror.

Ingen, bön, ingen trosbekännelse, inget som antydde att advent och jul är något religiöst men präst/pastor kunde närvara i kyrkan, men inget säga. Och att sjunga psalmer som handlade om advent och jul är absolut förbjudet.

Men så plötsligt fanns det två psalmer, som skolverkets chef kunde låta slippa igenom, det var på sommaren ”Den blomstertid nu kommer”, där det för övrigt i andra versen står ”Guds godhets rikedom…”. Och nu vid advent och jul kunde ”Stilla natt” tillåtas, där det i slutet av varje vers sjungs ”Kristus till jorden är kommen, oss är en frälsare född”.

Min känsla är att du som läser detta, skolornas elever, lärare och rektorer måste också fundera var gränsen går för det farliga i att närvara i en kyrka. Kan bara själva lokalen få det uppväxande släktet att fundera över vad meningen med detta hus och livet kan vara?

Kanske fundera över ”traditionen”, varför vissa människor tror på något? Varför finns det en helg som heter advent och en annan jul? Varför är det varje vecka en dag/två dagar som kallas helg?

Och då när inte de olika övriga handlingarna får utövas vad ska då inte kunna påverkas genom att till exempel den tillåtna psalmen ”Stilla natt” ska sjungas?

Finns det måhända andra faror för det uppväxande släktet som är värre än detta med ”rätt innehåll” vid skolavslutningarna?

Tankar i veckan som leder fram till årets första advent efter Rapportintervjun med skolverkets chef.

Samtidigt vill jag önska alla medmänniskor i alla åldrar en välsignad advents- och jultid.

Roland Ericsson, pastor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons