Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska våra barn äta förgiftad strömming?

Det blev inget stopp för att sälja dioxinförgiftad lax och strömming från Östersjön.

Annons

Vi ska dock helst undvika att äta av laxen och strömmingen, anser Livsmedelsverket och andra som är insatta i frågan. Från och med 2012 kommer det till och med vara krav på varningstexter på lax- och strömmingsförpackningarna.

Vi vuxna har möjlighet att välja bort den förgiftade strömmingen och laxen. Vi kan välja frisk och miljömärkt fisk. Men hur går det för våra barn?

Till lunch i skolorna i Gävle serveras stekt strömming fyra till sex gånger per år. Senast den 15 mars. Livsmedelsverket säger att barn inte ska äta fet fisk från Bottenhavet mer än två gånger per år.

Med andra ord får ett barn som äter maten som serveras i Gävles skolmatsalar i sig flera gånger den dos som barn beräknas tåla utan att riskera att få de fruktansvärt allvarliga konsekvenser som dioxin kan orsaka när de lagras i våra kroppar. Forskarna talar om bland annat cancer, hudsjukdomar och nedsatt fertilitet.

Självklart kan vi inte ha det så.

Sodexo levererar maten till skolorna i Gävle. Det är av synnerligen stort allmänintresse huruvida den dioxinbemängda strömmingen även fortsättningsvis ska serveras till våra barn fyra till sex gånger per år eller inte.

Jag önskar att Sodexo kan ge sin syn på detta och informera om vilka åtgärder som kommer att vidtas. Kommer strömming att serveras i skolorna även i framtiden. Trots dioxinet?

Vill ha giftfritt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons