Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan ett slags frizon

Varför ska någon behöva finna sig i kränkningar från sina ”kunder”, i mitt fall kallade elever och i Anns fall patienter.

Annons

Är det den slitna klyschan att ”kunden har alltid rätt” som spökar? I det fall, som beskrevs av ”En lärare”, handlar det om mycket medvetna kränkningar som upprepas gång på gång.

Skillnaden mellan de kränkningar av vårdpersonal som drogmissbrukare, dementa och psykiskt sjuka utövar och de som lärare utsätts för av elever, är just den att eleverna inte betraktas som sjuka och vi har ingenting att sätta emot, särskilt inte om ledningen inte vågar eller har förståelse för problemen.

Oftast har vi lärare bara skyldigheter och inga rättigheter. På akuten finns det vakter som kan gripa in, i psykvården kan man låsa in farliga patienter eller medicinera dem för att få dem lugna och mindre farliga och så vidare men i skolan finns inget av detta att tillgå.

Nu är det ingen tävlan om vilken yrkesgrupp som har det värst och just därför är det vidrigt att en advokat kan säga att det ingår i vårt yrke att tåla att bli spottad på. Skulle en åtalad gå fri om han spottade på domaren i en rättegång? Knappast.

En tonåring kan man verka förvirrad när den gör något dumt, men redan i lågstadiet är barnen mycket medvetna om rätt och fel. Tyvärr så blir skolan något slags frizon, då eleverna kommer till högstadiet, där normalt beteende inte längre gäller.

Omgivningen ursäktar förstörelse och våld som ungdomligt oförstånd, men inte många föräldrar skulle acceptera sådant som varje dag händer i skolan, på sin egen arbetsplats. Vem av dem vill gå till jobbet och kallas hora, bitch och till och med bli slagen och hotad? Jag bara undrar.

En annan lärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons