Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrämsel, sanning och klimat

Annons

Skrämsel och oro är ytterst dåliga argument för politik. Ändå är de vanliga, när det gäller klimatet. Pontus Björkman skräms med osanna och grundlösa påståenden. I bristande seriositet refererar han till nya temperaturrekord "nästan varje månad". Men för data om klimatet gäller perioder om decennier och sekler.

Dessutom har han fel. Sedan det naturliga väderfenomenet El Niño efterträtts av La Niña har den globala temperaturen sjunkit snabbt de senaste månaderna, googla "la tagit över".

Han nämner Parisavtalet som om det vore ett avtal. Ett sådant förutsätter bindande åtaganden och preciserade konsekvenser, om de inte uppfylls. Det finns inte i dokumentet från COP 21 i Paris.

Tillräckligt många förhandlare i Paris var bekanta med den verklighet, som visat att både de utsläpp och den uppvärmning vi haft i ett fullskaleprov under 60 år, varit mycket gynnsamma för mänskligheten, googla "påläst fullskaleprov". Därför slutade mötet med en avsiktsförklaring utan ansvar och då också utan värde.

För koldioxidens verkan på klimatet talar inga fakta, bara gissningar, som kallas hypoteser, datorsimuleringar eller klimatmodeller. På dem bygger myten om klimathotet.

Efter ett fullskaleprov vet man och behöver inte gissa. Vi behöver alltså inte oroa oss för det som Björkman vill skrämmas med.

Sture Åström

Nätverket Klimatsans

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons