Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta att tillverka och använda minor!

Annons

För 70 år sedan, år 1942, pågick strider i Nordafrika. På våren och försommaren det året rasade strider bland annat i närheten av Tobruk i Libyen. När trupperna ryckte fram, var de tvungna att undvika stora minerade områden.

I senare tid har man också lagt ut många miljoner personminor i krigszoner. Naturligtvis har minorna dödat och invalidiserat mängder av civilpersoner – vuxna och barn.

FN har i flera decennier kämpat mot länders innehav och användning av personminor. På 1990-talet uppstod en världsomfattande folkrörelse mot landminor. The International Campaign to Ban Landmines, ICBL, arbetar med målet att få ett totalt förbud mot landminor. ICBL fick Nobels fredspris 1997.

Landminor har förbjudits genom internationella konventioner. Men FN-konventioner har inte ratificerats av alla stater, och det finns att otal minor i en del länder. För några år sedan uppgavs det att cirka 30 000 personer dödas av minor varje år. Minor från andra världskriget och från senare krig kommer att döda och invalidisera ännu en stor mängd människor.

Sluta att tillverka och använda minor! Prioritera minröjning!

Thorild Dahlgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons