Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart är beslutet taget

Annons

Tidigare kulturredaktören Björn Widegren på GD ska sitta i en panel i Seniorradion. Han säger i GD den 30/8 att han har ägnat sig åt tyckande hela sitt liv. En sak han i dag tycker till om rör parkers betydelse för biologisk mångfald.

Osökt kommer man att tänka på kulturredaktörens inlägg i den då rådande debatten om ombyggnad av Strömvallen med tillhörande hotellbygge invid Konserthuset. ”Varför inte röja Gavleåns södra brant och göra vägar efter strandkanten?” var kulturredaktörens förslag.

Det är till att ha bestämda uppfattningar trots tvivelaktiga kunskaper i ämnet biologisk mångfald. I dag säger han sig vilja tycka till om ”den där” Klockgjutarparkens framtid. Han retar sig på att så många protesterar mot byggnation av två höghus i Klockgjutarparken, det står ju redan två höghus där.

Det är så de resonerar majoriteten av kulturnaturvårdarna utbildade i de historiska hjälpvetenskaperna. Med referenser i storstadens puls och med en semestervisionärs syn på biologisk mångfald formar de sin syn på stadens omdaning.

Låt mig i egenskap av biolog på samma osäkra grunder tycka till om stadens kulturliv: Varför detta oväsen om nedläggandet av ”det där” Konstcentrum? Det finns ett jättefint Konserthus i närheten dit berörda kan gå, dessutom har Gävle många andra kulturbegivenheter till exempel Teatern, Gasklockorna och Länsmuseet att besöka.

Nu hör det till saken att jag med välbehag besöker dessa institutioner på samma grunder som soldyrkare, åldringar och barn njuter av Klockgjutarparken i dess nuvarande skick.

Likt sillar i en låda återfinns människorna i dag i det urbana samhällets trygghet, lämnande den landsbygd som inte lever upp till acceptabla levnadsvillkor avseende social service. Parkerna har därmed fått ersätta den lantliga idyllen. I parken möts människor, djur och växter njutande den biologiska mångfald fågelsången och växternas dofter erbjuder. Låt oss åtminstone slippa de entusiaster som på kvasivetenskaplig grund tjuter med ulvarna om att få våra grönområden dissekerade i jakt på autenticitet.

Snart är beslutet taget av en majoritet folkvalda, innan dess får vi vänta och hoppas på det svar som berörda önskar. Folks sällhet och olycka, stadens uppkomst och avtagande, lämnas härmed i Öfwerhetspersoners händer.

Ove Lennström

Gävleborgs Botaniska Sällskap

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons