Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart fyller Kanalen 150 år

Annons

Kanalen i Sandviken har haft en stor betydelse för stadens utveckling, inte minst för etablerandet av vårt järnverk och dess initiala skede.

De första träden fälldes och det första spadtaget togs 1862. Vilket företag att börja planera för en kanal som skulle vara fem meter djup och cirka 14 meter bred, med bara spade, spett, armstyrka och hjulkärror dragna av hästar. Arbetarna kom säkert hem till en bostad utan bekvämligheter, trötta, våta och leriga.

Vatten är en stor tillgång och Sandviken skulle kunna lyfta fram kanalen och inkludera den ännu mer i vår närmiljö.

Vi har inte insett möjligheten i att göra kanalen med omnejd till ett vackert och intressant rekreationsområde i de centrala delarna av Sandviken. Kanalen finns där, men den uppmärksammas inte. Tidigare fiskade man i kanalen och bryggor var vanliga; vattnet var så rent att man både kunde bada och ta hand om sin tvätt där.

Kanalen flöt sakta fram, tvärs igenom stadskärnan, mellan Jädraån och Dal-Britas damm. I dag har vi en promenadväg på båda sidor om kanalen från Dal-Britas damm till Gävlevägen. Sen är kanalen ”avhuggen”. Där tar det stopp. Här skulle man smidigt och säkert vilja ha möjlighet fortsätta längs en vacker cykel- och gångväg till Jädraån, förbi Spången, och Fiskängstjärn och tom fortsätta upp mot Högbo.

I stället för att planera för vackra omgivningar med trygga och välplanerade strövområden har företag fått bygga industri- och affärslokaler alldeles för nära kanalen. För att fortsätta promenaden ut mot Jädraån får man trassla sig fram bakom byggnaderna på Stallgatan och affärsområdet på andra sidan kanalen. Området blir ej vilsamt. Det känns trångt, industriellt, med trafikkaos och många bilar. Både affärsinnehavare och lokalbefolkning upplever trängsel.

Alla kan inte åka till Högbo för sin rekreation. Vi skulle kunna ha en ”Boulognerskog” på nära håll, där man kunde träffas, leka, fiska, kanske grilla, och umgås med släkt och vänner, och ett promenadområde från Dal-Britas damm ut till Fiskängstjärn och Jädraån. Vi kanske även skulle kunna arrangera kanottävlingar?

Med rätt planering skulle det kunna vara så mycket mera. Gävle har planerat väl, med den vackra Boulognerskogen längs Gavleån. Där har stadsarkitekt och stadsplanerare inte trängt ihop affärsområden så att det blir osäkra trafikstockningar.

Varför inte ta tillfället i akt att även inkludera kanalen i det kommande 150-års firande av Sandvik och vår kommun? Genom att sakta börja fokusera på vår kanal kanske man i framtiden även planerar för kanalens bibehållande och utveckling. Vatten gör en stad levande.

Sandviksbo som uppskattar en levande närmiljö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons