Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som vanligt inget som gör skolan bättre

Annons

Politikernas flirt med lärarna är inget annat än röstvärvning och börjar närmast bli löjlig.

Jan Björklund verkar ha komplex för akademiker. Nu vill han lösa skolans problem med att skapa flera titlar – adjunkt och lektor bland annat.

Som vanligt kommer han med förslag som inte gör skolan ett dugg bättre.

Det som i första hand bör göras är att använda psykologiska urvalsprov vid uttagning av lärarkandidater. Sådana tester finns som på ett bättre sätt än nu skulle kunna ge ett bättre urval.

Det är inte i första hand läsbegåvningarna som ska bli lärare. Det räcker mycket väl med normalbegåvning. Det som är viktigast – som vid all annan rekrytering – är rätt personlighet. Med det menas en sund och naturlig auktoritet, intresse för barn och ungdom och förståelse för barns olika sätt att tillgodogöra sig kunskap.

Lika lite som införande av ”sedebetyg” hjälper nya titlar och högre löner.

Jag har själv rekryterat alltifrån springpojkar till direktörer under en 30-årsperiod. Självklart var att vederbörande skulle ha en utbildningsnivå som stod i samklang med det sökta jobbet men det viktigaste av allt var personligheten. Jag vill påstå att denna fick ofta gå före betygen.

Ett intressant urval tillämpade jag tillsammans med en tidigare generaldirektör vid dåvarande Vägverket. Han var civilingenjör med absoluta toppbetyg från KTH. När det på slutet av 1970-talet lossnade på civilingenjörsfronten beslöt Vägverket att rekrytera ett stort antal sådana.

Det var då inte fråga om att välja de som hade stort A i alla ämnena. Generaldirektörens inställning var att välja de som hade några toppbetyg resten fick gärna vara medelmåttiga. Hans uppfattning var den att dessa med några få toppbetyg hade ett tydligt intresse för vissa områden. Det var viktigare än den läsbegåvade som hade stora A i alla ämnen.

Det som behövs i dag och som alla politiker blundar för är mindre klasser och fler lärare. Detta är grunden för en god skola. Björklunds förslag är i de flesta fallen endast kosmetika och gör inte skolan ett dugg bättre.

Olle Ljungbeck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons