Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stäng inte underbara Kometen

Annons

Specialförskolegruppen Kometen på Majgården i Sätra, Gävle ska stänga – denna underbara plats för barn med särskilda behov inom autismspektrat. Där finns välutbildad personal med ett brinnande intresse för dessa barn och de har alla dessutom ett stort hjärta.

På Kometen får barnen en bra grund efter sin förmåga i lugn miljö och blir mer än väl förberedda för skollivet. Vår familj har väldigt goda erfarenheter därifrån när vår son hade ynnesten att få en plats där under sin förskoletid. Vi vill verkligen tala varmt om och för Kometen!

På Kometen kan du få plats även om utredningen om diagnos inte ännu är gjord och det är ju toppen. Ett utlåtande om att behovet finns räcker. Extra härligt med tanke på att Barnhabiliteringen som gör dessa utredningar har massor av sådana att göra och där är alltså också en hel del väntetid. Så var till exempel gången för vår son.

Konstigt nog finns det ingen kö till Kometen nu har jag förstått, men när de är ”skolstora” då blir det köbildning. För det finns mindre skolgrupper på några skolor som några barn har turen att få plats i. Men det är ju kö dit och en hel del barn i olika skolåldrar står i den nu, både barn från Kometen och från andra förskolor och skolor och en del drar nitlott tyvärr.

Visst är det märkligt, först finns barnen inte, sen blir det köpropp både till skolan och till Barnhabiliteringen. Dessa barn med särskilda behov har alltid funnits och kommer alltid att finnas.

Nu ska de allra flesta av dessa barn, utom några få som har så pass låg utvecklingsnivå att de kommer ha fortsatt egen verksamhet, integreras i ”vanliga förskolan” och det är i sig en vacker tanke och idé. Det kanske kan bli en bra verkligenhet på sikt men då måste väl de stegen tas i etapper, speciellt med tanke på det kötryck och problem med stora barngrupper som råder.

Jag är rädd för att de barnen som mest behöver struktur och lugn inte kommer få det då integreringens barnsjukdomar ska passeras. Jag får en känsla av prototyp-modell. Snabba ryck liksom.

Jag tror man kan göra mer än så för dessa barn. Först och främst använda Kometen och dess personals enorma kunnande för en del av barnen. För några andra av barnen med behov är integreringsmodellen säkert toppen.

På detta sätt kan dessutom tillgången på platser öka och kanske också leda till att det blir fler platser för skolbarnen sedan. Helt enkelt en jämnare ström och röd tråd genom åren och möjlighet till lugn och anpassad förskole- och skolmiljö för alla de som behöver. Kanske ger det inga snabba pengar men på sikt finns vinster även ekonomiskt för samhället, det har ju erfarenheter visat.

Jeanette

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons