Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stärk familjehemmen!

Jag läste att Gävle har svårt att rekrytera familjehem. Ett nytt treårigt projekt ”Förstärkt familjehemsvård” ska locka familjer att ställa upp.

Annons

Det som är största frågan vem/vilka vill öppna sitt hem utan ett anställningsskydd? Eller säga upp sig från en anställning för att vara tillgänglig dygnet runt, alla dar i veckan?

Familjen tar emot en eller flera ungdomar och får då ett arvode (arbetsinsatsen) och omkostnad (skattefri). Som regel betalar kommunen det lägsta beloppet oavsett vilka stödinsatser som krävs. Arvodet ger inte a-kassa, sjukpenning eller semesterersättning utan blir en otrygghet.

Placeringen kan avslutas lika fort som den påbörjades. Familjehemmet har ingen rättighet att få sin röst hörd! Det är en månads uppsägning som gäller. Orsaker kan vara att ungdomen/barnet säger att den vantrivs. Det kan då bli akut omplacering. Biologiska föräldrar klagar och gör polisanmälningar, hemtagning. Skolan klagar, anonyma anmälningar från elaka människor som tror att vi gör det för att tjäna pengar. När man öppnar sitt hem för att stötta en ungdom elller ett barn kommer det många överraskningar som en helt vanlig familj tvingas gå igenom.

Att vara familjehem är mycket påfrestande, det är en osäker tillvaro för alla inblandade. Detta krävs att familjen ska kunna hantera: Trauman, separationer, besvikelser, depressioner, destruktivt beteende, självmordsbenägenhet, drogberoende med mera.

Du ska dessutom vara insatt i att hantera olika diagnoser. Du ska vara psykolog, läkare, kurator, sjuksyster, terapeut, drog- och missbrukskunnig. Klarar ni inte detta skyller socialtjänsten på er!

Ni ska ta till er barnen men kunna lämna iväg dem utan känslor. Vilka blir lidande på dessa ”sköra” premisser? Barnen naturligtvis.

Stärk i stället familjehemmens rättigheter, avtal, kontrakt med mera. Hjälp familjehemmen med placeringen, ge dem fler stödinsatser och avlastning. Låt inte familjehemmen bli utbrända i förtid. Då blir det lyckade placeringar.

Framförallt får vi lyckliga barn och ungdomar.

Lycka till med rekryteringen i Gävle!

Familjemorsan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons