Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöd kampen mot myggen

Annons

”Vi kräver ett slutgiltigt ansvarstagande från våra politiker i myggfrågan”.

Det är rubriken på de namnlistor som nu finns tillgängliga för underskrift av befolkningen i Österfärnebo (Ica, Lundgrens konditori och Österfärnebo El) och Gysinge (Brukshandeln, PRO, Café Nyfiket och hantverksbutiken). Namlistorna kommer att överlämnas till regeringen tillsammans med aktuella forskningsrapporter och ekonomiska rapporter

Inför informationsmötet i Sveriges riksdag den 19 september som riksdagsledamoten Mikael Oscarsson, KD, har tagit initiativ till kommer den nu utdragna myggproblematiken göras synlig inför bland andra miljöminister Lena Ek, C, civilminister Stefan Attefall, KD, jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, FP och finansminister Anders Borgs statssekreterare.

Den kamp som medborgarna i området kring Nedre Dalälven utkämpat under årtionden är väl dokumenterad. Det beslut som legat till grund för en långsiktig lösning och som pågick under 2000-talets första årtionde, visade på tillfredsställande resultat.

Det var ett beslut som innebar ett klart ansvarstagande och fördelning av resurser mellan stat och kommun, för genomförande av årlig myggbekämpning med helikopter. Sedan det har upphört har striden om stickmyggans vara eller inte vara utkämpats med ojämn utgång, varje år, sedan år 2009. Det folkhälsoproblem det innebär kräver ett ansvarstagande av nationell karaktär.

Den försämrade livskvalitet som människor och djur upplever under mygginvasionen är något som Mikael Oscarsson har tagit fasta på och han har under de senaste åren fört befolkningens talan på riksnivå. Nu senast genom initiativet att tillsammans med riksdagsledamöter besöka Österfärnebo med omnejd under pågående mygginvasion.

Nu hoppas vi på ett beslut på regeringsnivå inför framtiden med början i budgetplaneringen för 2013. Det krävs en fast post i statens budget för ändamålet, sett ur ett långt perspektiv. Eftersom myggfrågan berör flera olika sakområden och ministrar (miljö, finansiering, folkhälsa, näringsliv och djurskydd) är ett gemensamt nationellt ansvar avgörande. Det är även en kommunal fråga i och med boendemiljön.

Lillemor Funered

Österfärnebo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons