Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa rivningen av telenätet

/
  • Kylningen av basstationerna slukar massor av energi, därför måste rivningen av det fasta telenätet stoppas, anser Jan Boljang.

Stoppa rivningen av det fasta tele­nätet innan det är för sent! Det som sker nu är ett slöseri med resurser.

Annons

Telia anser att det fasta telenätet är alltför resurskrävande och river därför detta. Resurser i deras fall är liktydigt med arbete. Man vill således minska antalet arbetstillfällen, som sker i utbyte mot ökad energianvändning.

Det är raka motsatsen till den politik regeringen säger sig vilja föra: Minskad energiförbrukning, minskat koldioxidutsläpp och fler arbetstillfällen. Telia är delvis statligt och det borde då visa sig i Telias verksamhet.

Att övergå till mobiltelefoni innebär ökad energiförbrukning.

Energiåtgången är cirka 50 procent av mobiloperatörernas driftskostnader (Veckans Affärer 15 juni 2009). Det är driften, bland annat kylningen av basstationerna, som slukar mest. Cirka två procent av de globala koldioxidutsläppen kommer från telekomindustrin, (lika mycket som flygindustrin) och de ökar med 0,3 procent per år.

Utrustning och tjänster inom informations- och kommunikationsteknik står för över åtta procent av elförbrukningen i EU och orsakar ungefär fyra procent av koldioxidutsläppen. Koldioxidutsläppen från basstationer och tillhörande utrustning uppskattades till 24 miljoner ton år 2008. Dessa siffror kan fördubblas till 2020 (Ny Teknik 5 oktober 2010).

Det finns de som hävdar att det är viktigare, ur klimatperspektiv, vad telekomindustrin kan åstadkomma för andra sektorer med större utsläpp, till exempel eldistribution, transporter och privatbilism.

De nämner inget om att livslängden på elektronik är kort. Alltför kort – elektronik blir snabbt gammalmodig. Telenätet ska ersättas av ”fast mobiltelefoni” – en teknik som troligen blir gammalmodig om fem-tio år och måste ersättas av ny.

Transporter av elektronik, ny såväl som gammal, ökar i en allt snabbare takt. År 2009 uppgick pall-lastat gods till cirka 42 miljoner ton och en stor del av detta är elektronik.

I en värld med begränsade naturresurser är detta ett resursslöseri vi aldrig tidigare skådat.

Jan Boljang

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons